Domnitorii români cunoscuți după poreclele cu care s-au ales în urma anilor de domnie. De unde provin numele lui Ştefan Lăcustă și Pârlea Vodă

Doi domnitori ai Moldovei sunt amintiți după poreclele cu care s-au ales în urma anilor de domnie. Este vorba despre Lăcustă Vodă şi Pârlea Vodă. Cum au apărut numele de batjocură?

Domnitorii Moldovei porecliţi Lăcustă Vodă şi Pârlea Vodă / foto: arhiva Click!
Domnitorii Moldovei porecliţi Lăcustă Vodă şi Pârlea Vodă / foto: arhiva Click!

Lăcustă Vodă

Nepot al lui Ștefan cel Mare, după fiul cel mare al domnitorului, Ştefan al V-lea a fost domn al Moldovei între anii 1538-1540. A fost căsătorit cu fiica voievodului Transilvaniei, iar cronicile îl amintesc ca fiind primul domn moldovean numit de turci, şi nu de ţară.

Acesta a ajuns pe scaunul domnesc impus de sultanul Soliman Magnificul, cu ocazia expediţiei din Moldova, fiind primul dintre conducătorii acestui ţinut care nu a fost ales în ţară. Ştefan al V-lea şi-a căpătat numele de „Lăcustă” în urma unei calamităţi care a lăsat ţara sa extrem de săracă, în 1538, anul înscăunării și anul invaziei de lăcuste care a făcut prăpăd în holdele moldovenilor şi nu numai. Le-au distrus toate recoltele şi au adus un val de sărăcie şi foamete.

Mai apoi în zilele acestui Ştefan vodă, fost-au foamete mare şi în ţara Moldovei, şi la unguri, că au venit lăcuste multe, de au mâncat toată roada, pentru aceea l-au poreclit de i-au zis Lăcustă vodă”, scrie Grigore Ureche în Cronica moldo-polonă, potrivit historia.ro.

Potrivit cronicarilor vremii, invazia de lăcuste a marcat populaţia mai mult decât războaiele cu turcii şi tătarii, acestea ajungând în Moldova tocmai din nordul Africii. Boierii au fost cei care i-au venit de hac domnitorului, pe care l-au ucis în timp ce dormea în palatul său din Suceava. Pe tronul Moldovei a fost înlocuit cu Alexandru Cornea, în 1540.

Pârlea Vodă

Alexandru al II-lea Firaris Mavrocordat, fiul lui Ioan Mavrocordat - care a fost fratele lui Constantin Mavrocordat, dragoman al Porţii Otomane, înainte de a ajunge pe tronul Moldovei - a fost domn al Moldovei între 12 ianuarie 1785 şi 14 decembrie 1786.

În anul 1785, un incendiu devastator a făcut scrum palatul principelui Alexandru Mavrocordat, iar domnitorul s-a mutat atunci la palatul mitropolitului, dar şi acesta a luat foc. Ulterior, la Mânăstirea Galata care a luat, de asemenea, foc. Prin urmare, din cauza incendiilor care l-au urmărit în aproape toate locurile în care s-a mutat, poporul l-a numit Pârlea Vodă. La finalul domniei, a fugit în Rusia, după ce pusese la cale o conspiraţie împotriva Turciei, care a eşuat. Din cauza felului în care a părăsit Moldova s-a ales şi cu porecla de „Firaris” (Fugarul n.r).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bf5256ef city 60036 172db41f436 jpg
index (2) webp
p 11 Carol al II lea WC jpg
obiective turistice germania webp
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
casa academiei jpeg
shoto stapana motan instagram jpg
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net