Conducătorul român care a avut cea mai lungă domnie. S-a aflat la cârma statului modern pentru o perioadă de peste 48 de ani

Pe 10 mai 1866 Carol I a intrat în Bucureşti, această dată fiind considerată din acel moment începutul domniei sale, cea mai lungă din istoria noastră. În aceeaşi zi a şi depus jurământul, în faţa deputaţilor şi reprezentanţilor Bisericii.

Regele Carol I Foto: Wikipedia
Regele Carol I Foto: Wikipedia

Carol I a domnit peste 48 de ani 

În manualele școlare vechi, Ștefan cel Mare este prezentat ca având cea mai lungă domnie dintre toți conducătorii din România. Ștefan a stat în fruntea statului pentru o perioadă de 47 de ani, conducând Moldova. Cu toate acestea, în istoria recentă, Regele Carol I este cel care a domnit, de fapt, cel mai mult. Acesta s-a aflat la cârma statului modern pentru o perioadă de peste 48 de ani, între anii 1866 și 1914. În lunga sa domnie, Carol I a obținut independența țării, a creat o economie stabilă, a deschis o serie de instituții moderne și a pus bazele dinastiei regale din România care continuă și în prezent.

Carol I a înfăptuit Prima Constituție 

După exilarea lui Alexandru Ioan Cuza, făuritorii loviturii de stat au luat decizia de a aduce la conducere un personaj străin care poate privi problemele țării în mod obiectiv. În data de 10 mai/22 mai (calendar vechi) 1866, Carol a intrat în București, veste care a adunat peste 30.000 de oameni dornici să-l cunoască. A fost încununat oficial rege al României în data 14 martie 1881, devenind astfel primul monarh al dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen, dinastie care va conduce țara pe timp de pace și război până în anul 1947. Cea mai importantă realizare a lui Carol I pentru România a fost înfăptuirea Primei Constituții, făurită în anul 1866.

Carol I a avut un singur copil, pe Maria

Căsătorit cu Elisabeta de Wied din 1869, Carol I a avut un singur copil, pe Maria. Fetiţa a murit, însă de scarlatină la vârsta de numai 4 ani, iar regina a pierdut apoi toate sarcinile. Se punea însă probema moştenirii, menită să păstreze tot ce construise în aproape o jumătate de secol de domnie, aşa că regele l-a ales să-i urmeze la tron pe nepotul său de frate, Ferdinand. Şi i-a lăsat nu doar tronul, ci şi credinţele lui faţă de popor şi pământul pe care trăia.

Carol I s-a stins din viaţă la vârsta de 75 de ani, pe 27 septembrie 1914, la Castelul Peleş şi a fost înmormântat, aşa cum a cerut, la Curtea de Argeş.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William Kate Middleton cu Prinții George Charlotte și Louis GettyImages 2187955497 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dating online reusit jpeg
Lac culori  jpg
FotoJet jpg
Nicuşor Dan fB jpg
image png
Marte jpg
Cele mai hazlii scrisori din tolba lui Mos Craciun  Sursa imagine shutterstock 745825033 jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net