Domnitorul Moldovei care a murit din cauza supărării că i-au fost furați banii. A fost și „domn al Țării Ucrainei”

Un cunoscut domnitor al Moldovei a avut o moarte ciudată, cauzată de lipsa banilor. Voievodul modest a condus de mai multe ori atât Moldova, cât și Muntenia, dar faptul că i s-au furat banii ar fi fost cauza decesului său. 

Gheorghe Duca
Gheorghe Duca

Tu ți-ai dat seama despre care domnitor al Moldovei a murit după ce i s-au furat bannii? Ei bine, este vorba despre un voievod care s-a autointitulat și „domn al Țării Ucrainei”. 

Povestea domnitorului Gheorghe Duca 

Gheorghe Duca este domnitorul care a sfârșit într-o închisoare poloneză, după ce a luat parte în anul 1863 la asediul otoman asupra Vienei. 

A domnit în Moldova de trei ori: : septembrie 1665 - mai 1666; noiembrie 1668 - august 1672; noiembrie 1678 - decembrie 1683 și în Țara Românească: noiembrie 1674 - noiembrie 1678.

Gheorghe Duca era originar din Rumelia (Anatolia), născut la 1620. A venit în Moldova în anii copilăriei sale, alături de părinții săi, în perioada domniei lui Vasile Lupu (1634 - 1653). 

Căsătoria lui cu o fată din familia Buhuș i-a asigurat dregătoria de mare vistiernic în timpul domniei lui Dabija Vodă.

După decesul lui, Dabijoaia reuşeşte prin vechile sale cunoştinţe greceşti din Istanbul să obţină firmanul domniei Moldovei pentru Gheorghe Duca, ginerele ei.

  „Le era tuturor cu bine, fiind şi el din boierii ţării domnit, cît nu se plînge nime nici de o strîmbătate”, scrie cronicarul Ion Neculce, conform unitischimbam.ro.  

În prima domnie otomanii l-au acuzat de trădare, deși marele vizir îl pusese să pretindă că e interesat de o alianță cu țarul Moscovei, pentru a-l prinde în capcană pe hanul tătarilor, fiind mazilit în mai 1666. 

Care a fost cauza morții 

După mai multe domnii, Duca merge în aprilie 1683 la Viena, de partea turcilor, pentru a-i ajuta la asediul cetății. 

 Nemaifiind în Moldova în acea perioadă, dar și din cauza insuccesului turcilor în fața zidurilor Vienei, boierii se răscoală, la îndemnul lui Ștefan Petriceicu, iar polono-lituanienii și cazacii invadează țara.

 La 25 decembrie 1683, acesta este prins când încearcă să revină în Moldova  și dus în Polonia, la Lvov, unde moare în închisoare, în aprilie 1685, după ce află că banii trimiși de soția sa pentru a-i răscumpăra libertatea de la polonezi fuseseră opriți în Transilvania. Cauza - atac  de apoplexie (atac cerebral).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa cluj jpg
1 fbhd webp
San Gimignano jpeg
FotoJet (1) jpg
 methode times prod web bin b31d12d4 fbd4 11e9 a4b4 b816768ca711 jpg
Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu jpeg
cruce  Shutterstock jpg
casa modulara dwelli jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net