Domnitorul Moldovei care și-a făcut amanta Doamna Țării. Femeia, cu 40 de ani mai tânără

Petru al VI-lea Șchiopul, domnitor al Moldovei din familia Drăculeștilor, a intrat în istoria Principatului nu doar prin numeroasele sale domnii, ci și prin relația sa tumultuoasă cu o tânără femeie, Irina, cu 40 de ani mai tânără decât el. Născut în 1534 și urcat pe tron pentru prima dată la 40 de ani, Petru avea o reputație de conducător care a știut să mențină stabilitatea țării în vremuri tulburi. Cu toate acestea, slăbiciunea sa pentru femeile tinere și frumoase a rămas mai degrabă detaliul ce a marcat posteritatea.

Petru Șchiopul.
Petru Șchiopul.

Ascensiunea Irinei la statutul de Doamnă a Țării

În timp ce Petru Șchiopul avea o soție, Doamna Maria, alături de care crescuse trei copii, el s-a amorezat de Irina, o tânără modestă, fără origine boierească, care ar fi fost doică la curte. Irina era cu aproape 40 de ani mai tânără decât Petru și a devenit rapid obiectul afecțiunii acestuia. În ciuda faptului că soția lui Petru trăia încă, Irina i-a dăruit un fiu, Ștefan. Se presupune că această relație extraconjugală și nașterea unui copil au grăbit sfârșitul Doamnei Maria, care a murit probabil de „inimă rea”.

Deși regulile vremii cereau ca domnitorii să se căsătorească doar cu femei de neam domnesc, Petru a dorit să-și oficializeze relația cu Irina. Aceasta a culminat cu o cununie secretă, oficiată chiar de mitropolitul Moldovei, Gheorghe Movilă, în ianuarie 1591. Ceremonia, deși ținută în ascuns, a fost valabilă din punct de vedere bisericesc. Petru și-a exprimat intenția de a recunoaște oficial fiul lor, Ștefan, deschizându-i astfel calea spre tronul Moldovei.

Decizia de a renunța la tron

După aproape 12 ani de domnie în patru perioade diferite, Petru Șchiopul a decis să renunțe la tron. Motivația oficială a fost presiunea constantă exercitată de Imperiul Otoman, dar adevărata cauză pare să fi fost dorința sa de a trăi liniștit alături de Irina și fiul lor. Cu toate acestea, planurile de pace au fost scurtate de o nouă pasiune. După ce au părăsit Moldova și s-au stabilit în Austria, Petru s-a îndrăgostit de Maria, o altă tânără venită cu ei din Moldova, ceea ce i-a adus sfârșitul Irinei la doar 25 de ani.

După moartea Irinei în 1592, Petru a trăit încă doi ani, până în 1594, murind la venerabila vârstă de 60 de ani. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
printele din olanda profimedia jpg
emily in paris jpg
Banner Nicolai Tand
stefania costache iumor jpeg
anca parghel png
sean diddy combs gettyimages jpg
nicole scherzinger costum baie plaja jpg
Banner Sarah j Sun
image
actualitate.net
image
actualitate.net