Domnitorul român care și-a făcut calul boier. De ce mergea cu o trăsură trasă de cerbi

Cu toții știm deja că domnitorii români au avut de înfruntat multe provocări, iar de-a lungul istoriei, unii dintre aceștia, cum ar fi Mircea cel Bătrân, ori Ștefan cel Mare, au devenit adevărate legende ale poporului român. Însă, pe lângă asemenea personaje istorice importante se găsesc și unele ceva mai bizare, pe care mulți români nici nu le cunosc! Iar un domnitor anume a decis să își facă calul boier!

Nicolae Mavrogheni a fost domnitorul Țării Românești / foto: Wikipedia
Nicolae Mavrogheni a fost domnitorul Țării Românești / foto: Wikipedia

Câteodată, atunci când citim despre viețile domnitorilor români, este ușor să pierdem din vedere faptul că, în ciuda abilităților lor de conducători, aceștia erau în fruntea unui sistem politic în care dorințele și opiniile oamenilor de rând contau foarte puțin, ori chiar deloc. Iar, în unele cazuri, aceast sistem dădea naștere unor situații complet bizare, care astăzi ni se pot părea a fi chiar hilare!

Ei bine, potrivit celor de la shtiu.ro, o astfel de situație l-a avut la mijloc pe domnitorul român Nicolae Mavrogheni! Acesta a devenit domn al Țării Românești în 1786, iar domnia lui a fost una scurtă și plină de controverse!

Calul lui Nicolae Mavrogheni era boier

Domnitorul avea o trăsură trasă de cerbi / foto: Wikipedia
Domnitorul avea o trăsură trasă de cerbi / foto: Wikipedia

Nicolae servise în flota otomană, fiind născut în insula Paros, iar familia sa nu făcea parte din elitele fanariote care ar fi avut acces, în mod obșinuit, la un tron. Cu toate acestea, el a reușit să devină liderul Țării Românești, iar imediat ce a sosit în București, a avut parte de confruntări cu nobilii, datorită abordării sale bizare de guvernare.

De exemplu, Nicolae Mavrogheni a atras uimirea tuturor oamenilor din acea perioadă după ce a oferit titlul de boier calului săi, căruia i-a și amenajat o cameră specială. În plus, se pare că domnitorul prefera să se plimbe cu o trăsură trasă de cerbi auriți. El a încercat să dezvolte infrastructura din București, lucru ce a împărțit opiniile pe care oameni le aveau despre domnia sa.

Pe 30 septembrie 1790, domnia sa ajunge la final. Nicolae Mavrogheni este executat, după ce este acuzat de nesupunere față de Imperiul Otoman.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net