Drama soției lui George Enescu. Și-a prins soțul în pat cu sora sa și a încercat să se sinucidă de mai multe ori
Maria Cantacuzino a fost soția compozitorului George Enescu. A fost, de asemenea, una dintre cele mai excentrice prezenţe din viaţa mondenă a începutului de veac XX, considerată pe drept cea mai frumoasă prinţesă aristocrată a vremii. Din nefericire, a rămas în istorie ca o femeie neînţeleasă şi nefericită, înşelată de toţi bărbații pe care i-a iubit.
Născută în 1878 într-o familie de boieri moldoveni din Tescani, Maria Cantacuzino s-a iubit cu prinţul Mihail G. Cantacuzino, cu filosoful Nae Ionescu şi cu muzicianul Dinu Lipatti, pentru ca mai târziu să devină soţia marelui compozitor George Enescu. A fost cerută la vârsta de 18 ani de boierul muntean din marele clan al Cantacuzinilor, Mihail.
Nu a fost o căsnicie fericită, căci bărbatul iubea vinul şi domniţele de consumaţie. Mai mult decât atât, l-a prins în pat cu sora ei, Nellie. Acest lucru o determină să ceară divorţul, dar de dragul celor 2 copii pe care îi aveau împreună, decide să locuiască sub același acoperiș cu el. La scurt timp după această separare, Mihail Cantacuzino moare într-un accident de mașină. Această tragedie o conduce pe Maruca pe un drum diferit.
S-a îndrăgostit la prima vedere de George Enescu
„Anturajul select a făcut-o să beneficeze de cea mai înaltă instruire în spiritul filosofiei şi al artei. Aşa l-a cunoscut de fapt pe marele Nae Ionescu, alături de care a trăit o iubire devastatoare”, povesteşte istoricul Dan Falcan, potrivit historia.ro.
Între timp, viaţa ei sentimentală lua foc, astfel că, în acelaşi timp se îndrăgosteşte la prima vedere, într-o noapte de Revelion, de marele George Enescu, chemat să cânte la curtea reginei Maria şi a lui Ferdinand.
Compozitorul este nevoit să plece în Franţa după terminarea războiului, fiind un alt motiv de depresie pentru prinţesă, pe lângă despărţirea de Nae Ionescu. Prin urmare, Măruca decide să se sinucidă turnându-şi acid pe faţă.
A încercat să se sinucidă de mai multe ori
„Fiecare apariţie a Mărucăi era un adevărat spectacol de feminitate. Cu toate astea, una dintre marile ei manii era aceea de a sta pe întuneric. Nu a fost prima dată când a încercat să se sinucidă. A fost urmărită parcă de blestemul sinuciderii tatălui său, fapt care i-a declanşat aceste stări depresive”, explică Falcan.
Tatăl ei, care avea două facultăți la Paris, se sinucide la vârsta de 45 de ani și își duce în mormânt motivele acestui act disperat. Fratele ei Constantin și-a pus şi el capăt zilelor aparent inexplicabil în vreme ce sora mai mică, Nellie, moare nebună, întocmai ca Eufrosina, bunica pe linie paternă. Enescu s-a întors de urgenţă la Bucureşti, după acest incident, iar cei doi s-au căsătorit în 1937.
În ciuda statutului, ea dezvoltă mai multe relaţii extraconjugale cu oameni din lumea muzicii, precum Dinu Lipatti, după cum vorbesc cronicarii acelor vremuri. Enescu o iubea, însă, orbeşte şi trecea cu vederea toate aceste escapade amoroase ale prinţesei.
„Enescu merita mai mult de la Maruca, pe care o iubea sincer şi curat. Ea a mai clacat în timpul relaţiei, dar el se făcea că nu vede, nu aude. Exact ca în cazul relaţiei dintre Eminescu şi Veronica Micle!”, explică istoricul Dan Falcan.
După moartea compozitorului, prinţesa iubită a trăit în Eveţia şi i-a supravieţit lui Enescu până în 1968. Amândoi sunt înmormântaţi în cimitirul Père Lachaise din Paris.