E prea gras? Pune-l la dietă!
Te-ai simţit vinovat că nu petreci suficient timp cu prietenul tău patruped şi, ca o compensaţie, i-ai facut toate poftele culinare? Iată ce a rezultat – un animal gras, care abia se mişcă şi care riscă oricând probleme de sănătate. Trebuie să iei urgent măsuri!
Ştiai că un animal din două este expus riscului obezităţii, iar procentul este în creştere? Ca şi la om, supraponderabilitatea şi obezitatea la câini şi pisici predispun la o varietate de boli şi le scurtează viaţa. „Trăim vremuri în care suntem foarte mult plecaţi de acasă, iar animalele de companie stau singure, astfel că nivelul lor de activitate este redus. Din dragoste pentru ele, încercăm să compensăm cu altceva. De obicei, cu mâncare în exces, fapt care duce clar la obezitate”, spune medicul veterinar Rodica Ţugui pe platforma slabestesanatos.satiety.ro.
Este destul de complicat de explicat care este raţia corectă pentru un câine sau o pisică. În general, hrana industrializată are indicată, pe ambalaj, cantitatea recomandată, în funcţie de vârsta şi greutatea animalului. „Ideal este să-i dai câinelui două mese pe zi. Una mai mică dimineaţa şi una mai mare seara. Pisica poate avea bobiţele la discreţie dacă îşi cunoaşte limita. Dacă nu, şi ei trebuie să i se dea mâncare de două ori pe zi. Stai liniştit, mâncarea industrializată e suficient de consistentă, nu mai trebuie să completezi cu mâncare de casă. Asta ar fi greşeala care duce la îngrăşare. Animalul trebuie să primească atât cât are nevoie şi să facă suficientă mişcare”, avertizează doctorul veterinar Daniel Lescai.
Dacă vezi că prietenul tău patruped a luat câteva kilograme în plus, pune-l la dietă! În primul rând trebuie să reduci porţiile. Ştim, e greu să rezişti privirii cu ochi mari, rugători, atunci când mai cerşeşte mâncare, dar trebuie! Te poţi recompensa jucându-te mai mult cu el şi, în felul acesta, îl pui la sport. Apoi, orientează-te spre hrană săracă în grăsimi şi în glucide. Există în magazinele de profil „bobiţe” special concepute pentru dietă, care au un conţinut caloric scăzut.
Când să mergi cu el la doctor!
Dacă vezi că animalul începe să ia proporţii, trebuie să te prezinţi cu el la medic. În afară de mâncatul în exces, combinat cu sedentarismul, există şi alte cauze ale îngrăşării. Şi vorbim aici despre o problemă medicală. Potrivit medicului veterinar Daniel Lescai, hipotiroidismul este una dintre cauze, sau administrarea unor medicamente pe bază de steroizi, care favorizează formarea de ţesut adipos. De asemenea, o burtă prea mare poate fi semnul unor probleme cu glandele suprarenale.
Există mâncare special concepută pentru anumite afecţiuni
Există două situaţii în care un animal trebuie pus la dietă: fie pentru a slăbi, fie când are probleme de sănătate. Mâncarea pentru un animal bolnav trebuie să conţină diverse elemente nutriţionale de care organismul are nevoie, sau trebuie să nu conţină nutrienţi care îi fac rău. Spre exemplu, celor cu afecţiuni renale li se va da hrană cu puţin calciu, fosfor şi proteine, celor diabetici hrană săracă în glucide. Animalelor cu probleme digestive li se dă mâncare săracă în grăsimi, iar celor alergice, cu intoleranţă alimentară, li se administrează alte tipuri de proteine. Practic, vorbim despre un medicament mascat în mâncare. Această hrană-medicament există de cumpărat în clinici veterinare sau pet-shopuri şi se administrează doar la recomandarea medicului.