Ea e fata din lanul de lavandă! A demisionat din Armată ca să cultive planta minune

Ultima actualizare:

Idee de succes! Flori Vioreanu (30 de ani) a pus pe picioare o afacere profitabilă cu lavandă, scrie adevarul.ro. Mai mult, ea a reuşit să reunească toţi cultivatorii într-un festival naţional. În 2021, tânăra a demisionat din Armată, pentru a se dedica în totalitate afacerii sale.

Flori Vioreanu a dat  lovitura chiar de  la prima recoltă. Foto: Arhivă personală
Flori Vioreanu a dat lovitura chiar de la prima recoltă. Foto: Arhivă personală

Ea e fata din lanul de lavandă! A demisionat din Armată ca să cultive planta minune

Ambiţioasă şi curajoasă, Flori Vioreanu, din Brăila, şi-a transformat visul în realitate: a înfiinţat o cultură de lavandă. Tânăra a absolvit Psihologia, ca să vindece rănile emoţionale ale pacienţilor, dar în cele din urmă s-a angajat în armată, unde a lucrat timp de zece ani.

Dorinţa de a deveni antreprenor nu i-a dat însă pace, astfel că Flori a început să caute un teren pe care să cultive lavandă. Ea a luat în arendă un hectar în apropierea comunei Viziru (Brăila).

Citește și: Trei plante care te scapă de răul de mișcare

„Părinţii nu au fost de acord. Am vorbit cu prietenii mei şi ei au găsit terenul. Am fugit imediat la bancă şi am făcut un credit”, povesteşte Flori. Întreţinerea lavandei nu e deloc uşoară: timp de doi ani, a prăşit cultura în mod tradiţional. „Bio, cu sapa”, se amuză fata.

Flori Vioreanu a dat  lovitura chiar de  la prima recoltă
Flori Vioreanu a dat lovitura chiar de la prima recoltă

După prima recoltă a obţinut, prin distilare, 80 de litri de ulei esenţial de lavandă şi 200 de litri de apă florală de lavandă. Succesul a fost neaşteptat - a vândut tot uleiul esenţial (85 de euro litrul) şi apa florală (20 de euro litrul). Ambele produse au primit certificare potrivit normelor europene, pentru a fi folosite în prepararea produselor cosmetice.

Vezi și: Patru plante eficiente în lupta împotriva insectelor. Busuiocul și menta, printre inamicii țânțarilor

Uleiul esenţial, 85 de euro litrul

Brăileanca a început să vândă apa florală, mai întâi angro, iar apoi sub formă de produs propriu (loţiune). Proprietăţile lavandei sunt recunoscute ştiinţific. De pildă, loţiunea calmează iritaţiile după expunerea la soare, după bărbierit şi epilat, curăţă tenul şi fixează bine machiajul.

Ups: Mariajele de lavandă: ce vedete din Vechiul Hollywood au fost căsătorite forţat pentru a li se ascunde adevărata orientare sexuală

De asemenea, loţiunea calmează iritaţiile de scutec şi tot mai multe mămici au luat legătura cu Flori pentru a obţine produsul. Afacerea a mers atât de bine, încât şi-a dat demisia din Armată, anul trecut, ca să se dedice afacerii sale. Tânăra colaborează acum şi cu ateliere de croitorie, ca să pună lavanda în perne.

Uleiul esenţial de lavandă e foarte căutat pentru proprietăţile sale. FOTO: Shutterstock
Uleiul esenţial de lavandă e foarte căutat pentru proprietăţile sale. FOTO: Shutterstock

În 2021, Flori a organizat un festival intitulat Lavanda Fest, ajuns deja la a 12-a ediţie, întrucât se organizează, lună de lună, în marile oraşe din România. „Am vrut să aduc lanul de lavandă în oraş. Aşa a luat naştere acest festival”, dezvăluie ea. Evenimentul ţine trei zile şi a devenit un adevărat fenomen. La ultima ediţie au venit nu mai puţin de 20.000 de oameni. Flori a creat o comunitate de peste 150 de producători de lavandă, iar aceştia îşi expun produsele prin rotaţie.

Click! spune

Pe lângă posibilitatea de a cumpăra ulei esenţial şi apă florală, participanţii la festival au gustat din faimoasa îngheţată de lavandă, au savurat limonadă aromată cu lavandă şi au avut ocazia să achiziţioneze haine brodate cu lavandă.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net