Ea e românca genială din America. Programele ei sunt folosite de guvernul SUA şi bănci importante

Raluca Ada Popa (33 de ani), profesoară de informatică la celebra Universitate Berkeley din California, a fost nominalizată în topul tinerilor geniali cu vârsta de până în 35 de ani. Programele ei pentru protecţia datelor sunt folosite de Ministerul Apărării din SUA şi de bănci importante.

Raluca Ada Popa, o tânără frumoasă, cu o carieră strălucită. Foto: Arhivă personală
Raluca Ada Popa, o tânără frumoasă, cu o carieră strălucită. Foto: Arhivă personală

Profesor universitar de informatică la celebra universitate americană Berkeley, Raluca Ada Popa e as în domeniul securităţii cibernetice. Programele sale, concepute pentru protejarea datelor confidenţiale împotriva hackerilor, au fost folosite inclusiv de Ministerul Apărării din SUA, dar şi de companii-gigant precum Google şi Amazon, bănci de top şi spitale din SUA şi Canada. Ada Popa povesteşte pentru “Weekend Adevărul” cum a deevenit, la doar 33 de ani, expert în securizarea datelor. Mai mult, românca deţine două companii estimate la câteva zeci de milioane de dolari - una în Boston, cealaltă - la San Francisco. 

“Am urmat facultatea la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar tot acolo am terminat doctoratul, după care am făcut un post-doctorat în Elveţia”, povesteşte tânăra cu o carieră strălucită. “Am decis să predau la Berkeley şi am făcut cea mai bună alegere. Am luat premiul pentru «Cel mai bun student din informatică din lume», apoi am luat premiul pentru «Cea mai bună teză de doctorat» şi pe cel pentru «Cel mai bun tânăr profesor». Am fost nominalizată în topul MIT, dedicat tinerilor geniali până în 35 de ani”, arată ea.

La catedră, în timpul unei prelegeri. Foto: Arhivă personală
La catedră, în timpul unei prelegeri. Foto: Arhivă personală

Are două firme şi vrea să se extindă în România

Românca nu s-a oprit aici, fiind şi un antreprenor de succes. “Am pornit o firmă în 2021, Opaque, la San Francisco. E a doua mea firmă, de fapt, pentru că mai am şi Prevail, în Boston. Mai exact, clienţii pot să pună date confidenţiale, care sunt protejate de mecanismul nostru de criptare. Acum lucrăm mult cu spitalele. Ele au date medicale confidenţiale, cum sunt cele ale pacienţilor”, detaliază ea.

“Cea de-a doua companie este în Boston. Prevail protejează e-mailurile, documentele şi site-urile. Suntem folosiţi de sute de firme legate de Ministerul Apărării.  De asemenea, companiile farmaceutice stochează datele cu Prevail. Google a folosit un program de la companiile noastre acum câţiva ani. Scotiabank, din Canada, dar şi alte bănci din SUA şi o bancă din China ne-au fost clienţi”, adaugă Ada, care are şi un alt obiectiv: “Am vrea foarte mult să ne extindem, cât de curând, şi în România”. 

Şi angajaţii de la companiile româncei sunt tineri
Şi angajaţii de la companiile româncei sunt tineri

Ajutată de mamă să-şi crească fetiţa de două luni

Tânăra e şi mamă, având o fetiţă de două luni, pe care o cheamă tot Ada. “Ne plăcea acest nume pentru că Ada Lovelace a fost primul programator din lume. Este fiica lui George Byron, care a realizat primul calculator. Soţul meu a propus să o numim Ada, mai ales că numele merge şi în România, şi în America. A venit mama mea din România, ea mă ajută mult. Nu voi mai preda în acest an, deşi am făcut-o până în luna a opta de sarcină. O parte din muncă o pot realiza oricum şi de acasă, online”.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net