El este românul din Alba care trăieşte la -50 de grade în îndepărtata Siberie

Ultima actualizare:

Este de loc din judeţul Alba. A trăit în copilărie acele ierni bogate în zăpadă pe care copiii din zilele noastre le văd din ce în ce mai rar. Nu ştia atunci că va ajunge să trăiască într-unul dintre cele mai friguroase oraşe de pe planetă. Şi-a urmat drumul în viaţă şi, de la -50 de grade, Marius Giura spune că viaţa, deşi grea, este tot frumoasă.

Marius face de multe ori expediții prin zăpada care se găsește din belșug în acea parte a Siberiei
Marius face de multe ori expediții prin zăpada care se găsește din belșug în acea parte a Siberiei

Marius Giura are 48 de ani şi locuieşte cu familia sa în oraşul Ulan-Ude, capitala Republicii Buriatia din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Cu siguranţă sunt puţini români care au auzit de existenţa acestui oraş, unde Marius trăieşte de 17 ani alături de familia lui, soţia şi cei cinci copii.

Citește și: Iată ce dietă aveau oamenii acum 9.000 de ani

Conform alba24.ro, el e pastor misionar al Bisericii Baptiste în Buriatia, teritoriul unui vechi trib mongol. Merge destul pe jos sau cu maşina la temperaturi demne de Polul Nord. Iar anul 2023 a început cu temperaturi pe care nu le-a mai trăit în cei 17 ani în Buriatia: -43 de grade C.

„E al 17-lea an de când trăim în Buriatia. Dar niciodată în toţi aceşti ani nu a fost «oficial» atât de frig în Ulan-Ude. Neoficial, prin diferite suburbii ale oraşului au mai fost temperaturi de minus 40 şi ceva de grade. De exemplu, la miezul nopţii de Revelion dintre 2017/18, termometrul exterior pus pe casa prietenilor cu care întâmpinam noul an arăta -42 C. Astăzi de dimineaţă (23 ianuarie) acelaşi termometru arăta -50 grade C!”, îşi povesteşte Marius pe Facebook experienţa lui la temperaturi extreme.

Vezi și: A fost interceptat cel mai îndepărtat semnal radio din spațiu!

Fotografiile cu câini Husky și  Moș Crăciun par firești acolo. FOTOGRAFII: Facebook
Fotografiile cu câini Husky și Moș Crăciun par firești acolo. FOTOGRAFII: Facebook

E la 5.600 km de Moscova

În aceste condiţii, mersul la cumpărături este cronometrat bine, aerul fiind atât de rece încât abia poţi să respiri. După cum povesteşte Marius Giura şi mersul cu maşina poate fi o aventură.

Mai urmărește și: Ce este „fabrica de bebeluși”. Soluția înfricoșătoare pentru scăderea populației

„La aceste temperaturi amortizoarele maşinilor nu mai funcţionează aproape deloc, ieri, la cea mai mică denivelare, pe faţă auzeam de parcă s-ar lovi undeva fier de fier, sec. Uşile se închid cu greu, din a treia sau a patra încercare. Căldură cât să nu îngheţi, şi aia după o jumătate de oră de tors a motorului. Dacă e afară, în astfel de condiţii motorul trebuie să meargă cam 30 de minute la fiecare oră, altfel rişti să nu-l mai porneşti.”, explică Marius Giura cum funcţionează o maşină la temperaturile extreme din Rusia îndepărtată.

Marius și soția sa  au cinci copii
Marius și soția sa au cinci copii

Din cauza frigului, autorităţile din Buriatia au decis închiderea şcolilor. Aşa că toţi copiii se bucură de căldura caselor într-o vacanţă deloc ieşită din comun pentru condiţiile meteo locale.

Ulan-Ude este capitala Buriatiei, situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-est de Lacul Baikal, la 5.600 de kilometri de Moscova. Oraşul se află la câteva sute de kilometri de graniţa cu Mongolia. Conform recensământului din 2021, în Ulan-Ude locuiau 437.565 de persoane.

Frigul și ninsorile vin peste România

Vremea în România se răcește în următoarele zile. Un ciclon care se apropie de România aduce ninsori, ger și viscol puternic, astfel că, foarte probabil, specialiștii vor emite mai multe avertizări. Vineri dimineață, 27 ianuarie, bucureștenii se vor trezi cu un strat de zăpadă. De luni, însă, vremea se încălzește.

Stratul de zăpadă poate atinge  10 centimetri în București
Stratul de zăpadă poate atinge 10 centimetri în București

Meteorologii spun că zăpada va dispărea repede. Însă va urma un episod cu ploi și polei. Nu este exclus să avem şi o ploaie îngheţată, care îi va pune în dificultate pe conducătorii auto.

Sâmbătă va ninge, iar vântul va bate cu putere. Ciclonul mediteraneean va aduce zăpadă în zonele de deal şi de munte. Prin urmare, va fi un weekend perfect pentru schiat.

„Sâmbătă, în sudul, estul și centrul țării, vremea se va menţine în general închisă, cu precipitaţii predominant sub formă de ninsoare pe arii relativ extinse. În vest și în nord-vest, cerul va fi temporar noros, iar precipitaţii mixte se vor semnala pe spaţii mai restrânse”, spun meteorologii.

„Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în regiunile sud-estice și local în zona montană. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 6 grade, iar cele minime, în general, între -5 și 0 grade. Izolat se va forma ceață”, anunță ANM.

E posibil ca traficul  să fie îngreunat mâine
E posibil ca traficul să fie îngreunat mâine

Temperaturile scăzute nu vor dura prea mult. De săptămâna viitoare, meteorologii anunță că vom avea temperaturi blânde, de primăvară. După această dată, mai exact a treia săptămână din februarie aduce, din nou, frigul și zăpada.

Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 7 grade, iar cele minime între -6 şi 4 grade, mai ridicate pe litoral. Specialiștii atrag însă atenția că aceste schimbări bruște de temperatură afectează psihicul și fizicul nostru. O schimbare de cel puțin 4 grade, într-un interval de timp scurt, afectează organismul.

Sistemul imunitar scade, se pot declanșa anumite afecțiuni, poți să ai probleme de concentrare sau cu somnul.

Pe lângă cele deja expuse, schimbările bruște de temperatură mai aduc cu ele și depresie, anxietate, alergii și chiar probleme cardiovasculare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net