A fost interceptat cel mai îndepărtat semnal radio din spațiu!

Astronomii au anunțat că au interceptat un semnal radio, dintr-o galaxie aflată la aproape 9 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ. El a fost surprins într-o nouă înregistrare, detectată de telescopul radio Giant Metrewave, din India.

Semnalul radio se află la 9 miliarde de ani-lumină distanță (foto: Shutterstock)
Semnalul radio se află la 9 miliarde de ani-lumină distanță (foto: Shutterstock)

Citește și: Detalii de ultimă oră: Mesajul din spațiu a fost decriptat! Nu le-a venit să creadă când au realizat ce e 

A fost emis dintr-o galaxie creatoare de stele, numită „SDSSJ0826+5630”, care există de când Calea Lactee, veche de 13,8 miliarde de ani – galaxia în care se află Pământul – avea doar 4,9 miliarde de ani. Semnalul a fost detectat de o lungime de undă unică, cunoscută sub numele de „linie de 21 cm”, sau „linia de hidrogen”, și a putut fi reperat la o distanță atât de mare datorită fenomenului natural cunoscut sub numele de „lentile gravitaționale”.

Este o nouă oportunitate

„Este echivalentul unei priviri înapoi în timp de 8,8 miliarde de ani”, a declarat autorul și cercetător postdoctoral al Departamentul de Fizică al Universității McGill, cosmologul Arnab Chakraborty, săptămâna trecută.

Cercetătorii au folosit semnalul pentru a măsura compoziția gazoasă a galaxiei și au descoperit că masa atomică a conținutului de gaz este aproape dublă față de masa stelelor vizibile pentru noi. Acest semnal radio reprezintă o nouă oportunitate de a înțelege evoluția cosmică a stelelor și galaxiilor. Universitatea McGill a declarat într-un comunicat că acest lucru a marcat prima dată când acest tip de semnal radio a fost detectat, la o distanță atât de mare.

Iată și: Un mesaj extraterestru misterios a ajuns pe Pământ, pentru prima oară live 

Se pare că galaxiile emit lumină pe o gamă largă de lungimi de undă radio. Dar până de curând, undele radio cu lungime de undă de 21 cm fuseseră înregistrate doar din galaxiile din apropiere.

„O galaxie emite diferite tipuri de semnale radio. Până acum, a fost posibil doar să captăm acest semnal special dintr-o galaxie din apropiere, limitându-ne cunoștințele la acele galaxii mai apropiate de Pământ” , a adăugat cosmologul Arnab Chakraborty.

Nu este primul semnal detectat

Nu este prima dată când oamenii de știință primesc un semnal misterios din spațiul cosmic. În iulie anul trecut, astronomii de la MIT și de la alte universități din SUA și Canada au detectat un semnal persistent dintr-o galaxie îndepărtată de origine astrofizică necunoscută, iar în 2020 a fost interceptat un semnal misterios de la Proxima Centauri.

Dar, aceste semnale înseamnă că nu suntem singuri? Răspunsul în acest moment este nu, deși un semnal intenționat a fost trimis în spațiu. Cercetătorii au declarat în 2021, potrivit Nature, că semnalul Proxima Centauri a fost probabil „interferențe radio făcute de om”, iar sursa semnalului „explozie radio rapidă” a fost suspectată a fi un pulsar radio, fie un magnetar, ambele fiind tipuri de stele neutronice.

Vezi și: NASA, descoperire extraordinară, de pe Stația Spațială: „E dincolo de ceea ce ne-am fi putut imagina” 

„Nu sunt multe lucruri în univers care emit semnale strict periodice. Exemplele pe care le cunoaștem în galaxia noastră sunt pulsarii radio și magnetarii, care se rotesc și produc o emisie fasciculată similară cu un far. Și credem că acest nou semnal ar putea fi un magnetar sau pulsar de steroizi”, a declarat la acea vreme Daniele Michilli, de la Institutul Kavli pentru Astrofizică și Cercetare Spațială al MIT.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net