Elena Ceaușescu s-a condamnat, practic, singură la moarte. Care au fost ultimele cuvinte ale soției lui Nicolae Ceaușescu. VIDEO

Acum aproape 34 de ani, Nicolae și Elena Ceaușescu erau executați pe 25 decembrie, în prima zi de Crăciun, la Târgoviște. Iată care au fost ultimele lor cuvinte înainte să fie împușcați.

Elena Ceaușescu a fost executată pe 25 decembrie 1989 / foto: arhivă
Elena Ceaușescu a fost executată pe 25 decembrie 1989 / foto: arhivă

În decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați și executați împreună. Atunci, viața românilor avea să se schimbe. Regimul comunist avea să fie îndepărtat, după zeci de ani de „tortură”.

Soții Ceaușescu, judecați într-o cameră mică

Nicolae și Elena Ceaușescu au vrut să fuge, dar planul nu a mers așa cum se așteptau. Aveau să fie prinși și duși la Târgoviște. Aici, într-o cameră mică, aveau să se consume ultimele clipe din viața lor.

Au fost păziți de soldați speriați de ceea ce se întâmpla. În același timp erau uimiți de felul în care arăta încă președintele.

Unul din cei care au fost aproape de cei doi este și Ionel Boeru. Alături de alți 15 militari, acesta a păzit cuplul de dictatori, chiar și în sala de judecată.

„Mă aflam în sala de judecată și aveam ordine să îi execut dacă există vreo încercare de a-i salva. Țineam arma la piept, ii urmăream tot timpul. Trăgeam cu urechea când judecătorii decideau verdictul și în timpul deliberărilor”, a povestit Ionel Boeru ,pentru The Guardian.

Martorul a mai exăplicat că Nicolae Ceaușescu tot spera să fie achitați și încerca să o convingă pe Elena că este adevărat. După ce a venit sentința, aceștia au fost duși spre locul de execuție. Nicolae Ceaușescu a mai apucat să le zică soldaților „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”

Ce le-a spus Elena Ceaușescu

Elena Ceaușescu a decis atunci, probabil, că nu vrea să aibă o altă soartă decât cea a soțului ei și le-a zis soldaților „Dacă tot ne împușcați, împușcați-ne împreună.”

În fața plutonului de execuție, Nicolae Ceaușescu a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!” .

Nicolae Ceaușescu a fost găsit vinovat pentru genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune și subminarea economiei naționale. Tribunalul a decis pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Oleksandr Pielieshenko jpg
image
image
image
image
image
image
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net