Este singurul loc de pe Terra unde se găsește acest măr. Rușii au distrus 80% din această specie

Într-o climă deloc prietenoasă cresc ultimii meri sălbatici de pe pământ. Este singurul loc de pe Terra unde se mai întâlnește această specie de mere, primele care au apărut pe pământ cu mult timp în urmă. Istoria spune că o astfel de pădure ar fi fost descoperită de romani, care au fost imediat cuceriți de gustul bun, culoarea și forma mărului și au început să facă ceea ce știau ei mai bine: comerț. Azi, pe pământ sunt răpândite multe soiuri, dar în Almaty cresc ultimii strămși ai merelor de azi.

Ultimele păduri de mere sălbatice din lume

În Kazahstan cresc ultimii meri sălbatici de pe pământ.
În Kazahstan cresc ultimii meri sălbatici de pe pământ.

Merele nu mai sunt o marfă rară, dar cândva acestea se găseau doar în pădurile de la poalele munților Tian Shan, din Kazahstanul de azi.

Munții Tian Shan formează o graniță naturală între Asia Centrală și China. Acestea se întind pe mare parte din Kârgâzstan și trec de-a lungul graniței de sud a Kazahstanului, în special aproape de orașul Almaty.

Almaty a fost capitala Kazahstanului și rămâne cel mai mare oraș ca populație, găzduind peste două milioane de oameni.

În trecut se numea Alma-Ata, care se traduce prin „tatăl merelor”.

Este o zonă de o frumusețe naturală remarcabilă unde oamenii își petrec toată viața foarte strâns de natură.

Merele sălbatice din regiune sunt cunoscute sub numele de Malus sieversii și sunt strămoșii merelor autohtone moderne și au fost de departe cel mai mare succes de comerț la nivel global.

Romanii le-au răspândit în Europa

Oamenii de știință cred că semințele de mere provenite din Kazahstan, munții Tian Shan, au fost împrăștiate de către păsări și urși cu mult înainte ca oamenii să le cultive, în livezile lor.

În perioada în care oamenii au început să facă comerț cu delicioasele fructe, Malus sieversii ajunsese deja în Orientul Mijlociu. Negustorii din Roma antică au descoperit acolo acest tip de măr așa s-a făcut că puieții și fructele au ajuns și în alte zone ale lumii vechi.

În zilele noastre, merele sunt cultivate pe scară largă pe fiecare continent, în afară de Antarctica.

În urma studiului amănunțit al genomului acestei varietăți sălbatice de măr, cercetătorii au ajuns la concluzia că Malus sieversii este strămoșul soiurilor moderne de măr. Totodată, Almaty și împrejurimile sale au fost recunoscute oficial ca locul de origine al tuturor soiurilor de măr.

Rușii au tăiat 80% din pădurile de meri sălbatici

În timpul epocii sovietice, mulți dintre merii sălbatici, care formau păduri întinse au fost tăiați, pentru exploatarea lemnului. Se estimează că până la 80% din pădurile sălbatice de măr au fost distruse în acea epocă de tristă amintire.

Din fericire, azi, aceste păduri străvechi sunt acum protejate în rezervații de-a lungul munților Tian Shan, dar specia Malus sieversii este considerată încă vulnerabilă.

Pe lângă faptul denumirea orașului face referire la mărul unic în lume, autoritățile au ridicat și o fântână dedicată fructului.

Ceea ce e cu totul ieșit din comun este faptul că între merele care cresc în același copac există mari diferențe.

În timp ce unele au gust de miere dulce, altele sunt acre și ușor amare. Fiecare diferă în mărime și formă, de la rotund la plat la conic și în culoare, fie că este galben auriu sau roșu solid.

Pomii individuali pot trăi până la 150 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
ceata jpeg
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net