Expresia neobișnuită care pune în dificultate românii. Cum a apărut în limba noastră zicala „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”
Limba română este plină de diferite zicale amuzante și fascinante, cât și de unele care reușesc să ne provoace o stare completă de confuzie. În această categorie se află și „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.
De multe ori, unele expresii mai vechi, care folosesc diferite cuvinte și concepte mai vechi, pot fi înțelese mult mai bine atunci când află mmai multe despre stilul de viață al oamenilor, în perioada în care au apărut expresiile respective. Însă, în cazul de față, este greu să ne imaginăm când, mai exact, au avut strămoșii noștrii un contact atât de mare cu animale precum leoparzii, pentru ca aceștia să se strecoare într-o expresie românească.
Însă, cumva, acest lucru s-a întâmplat, iar zicala „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” este menită să evidențieze contrastul dintre realitatea de la exterior, adesea mult mai pozitivă și mai îngrijită, față de ce se întâmplă dincolo de privire altora.
Expresia neobișnuită din limba română
După cum poate că ne și putem imagina, această expresie nu este foarte veche. Ea ar fi apărut în țara noastră în ultimele decenii, în perioada în care circurile ambulante străbăteau România. În acele vremuri, pe afișele ce făceau reclamă circului apăreau leoparzi ce săreau prin cercuri de foc.
Mai mult decât atât, afișele nu erau singura metodă prin care circurile ambulante atrăgeau spectatori. Chiar în fața cortului de circ, unul dintre angajați striga „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Astfel, această expresie a început să se împământenească în limbaj.
Nu este o expresie foarte veche
Astfel, datorită spectacolelor de circ ambulant, această expresie a început să fie tot mai auzită de către români, care au decis, în mod colectiv, să o păstreze în limbaj chiar și după ce astfel de spectacole nu au mai fost la fel de populare.
În esență, zicala face referire la faptul că în ciuda faptului că aparențele unui anumit lucru pot fi foarte ordonate și atrăgătoare, realitatea mai profundă poate fi complet diferită. Această zicală, deși nu este foarte veche sau complicată, are, totuși, o istorie fascinantă în spate.