Șefi ai Poliției Române, din anii 90, reținuți de DNA! Fantomele tranziției postdecembriste

Ultima actualizare:

În anii 90, Ion Șoricică era un personaj monden. Fostul șef al Poliției Rutiere era prezent aproape zilnic în paginile ziarelor, abonat chiar la prima pagină a celebrei Buline Roșii, cotidianul Evenimentul Zilei.

Numele său era asociat, în anii 90, unor posibile cazuri de corupție

Aproape de fiecare dată erau dezbătute subiecte care îl incriminau pe fostul boss de la Rutieră. Dintre cele mai cunoscute titluri, amintim: „Filiera Șoricică”, „Colonelul Șoricică, acuzat că i-a înmatriculat țiganului Haliu peste 30 de mașini furate” sau „Generalul Bălăei o bălălăie cu Șoricică”.

Vezi și: O bătrână de 103 ani din Vaslui a pus un spărgător de case pe fugă: „Tu ești cel mort!”

Sunt doar trei titluri emblematice, dar cea mai cunoscută apariție datează din iunie 1999, când Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc - IICCMER a furnizat o fotografie, publicată de Evenimentul Zilei pe prima pagină, cu celebrul Ion Șoricică dirijind circulația, dar nu a mașinilor, ci, aparent pe a minerilor, prin București, în timpul mineriadei din iunie 1990!

Într-un fel sau altul, ca-n anii grei ai tranziției postdecembriste, Ion Șoricică reușea să pice în picioare, abia în 2000 fiind demis din funcția de boss al Poliției Rutiere din București.

Citește și: Nu e banc! Un giurgiuvean a vrut să fure 1 milion de euro și s-a ales cu 4 beri

Devenit avocat, chipurile chiar cunoscut în Barou, Ion Șoricică a rămas o fantomă a perioadei de tranziție, în memoria publicului larg. 

A revenit spectaculos, miercuri 5 octombrie 2022, când DNA l-a reținut într-un dosar de corupție. Nu doar pe el, ci și pe Ion Joe Stoica, fostul său subaltern din perioada de „aur” a anilor 90!

În perioada 08 ianuarie 2022 – prezent, inculpatul Stoica Ion-Joe, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat(n.r. Ion Șoricică), ar fi pretins și a primit de la o persoană cercetată pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice având o alcoolemie peste limita legală, suma de 3.000 de euro.

În schimbul banilor, ofițerul de poliție ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor colegi de serviciu și ar fi promis că îi va determina pe aceștia să dispună față de persoana cercetată o soluție de clasare.

Mai mult, inculpatul Stoica Ion-Joe i-ar fi pus la dispoziție persoanei respective “o rețetă” ce cuprindea aspectele pe care aceasta trebuia să le declare astfel încât la efectuarea unui calcul retroactiv al alcoolemiei rezultatul să fie unul inferior limitei care atrage răspunderea penală.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, citează gandul.ro, din Ordonanțele procurorilor DNA.

Nu rata nici: Un spărgător de case minor, pus pe fugă de o bunicuță, cu polonicul!

Miercuri, 5 octombrie, cei doi foști „tovarăși” de la Rutiera anilor 90, Ion Șoricică și Joe Stoica, au fost prezentați Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În 2005, Ion Șoricică a fost întrebat tot de reporterii Evenimentul Zilei cum comentează apariția în celebra poză în care dirija minerii, în anii 90. Răspunsul său a stârnit amuzamentul, dar și furia multor cititori: „Aşadar dirijam circulaţia oamenilor. În jur erau mineri. Circulau şi maşini pe-acolo. N-am avut nici un fel de competenţe decât dirijarea circulaţiei. Eu eram şeful… şi probabil că eram acolo să văd cum se desfăşura circul. Ştiţi ce-mi pare mie rău ? Eu am salvat oameni plini de sânge. Nu ştiu de unde şi cum, şi l-am luat şi l-am trimis cu o Salvare şi când au venit la unitate au sărit pe mine. Eu chiar am ajutat oamenii, nu am făcut altceva”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net