Fructul foarte popular care va fi retras din supermarketuri. E alertă de sănătate în toată Europa

Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis, recent, o alertă alimentară în urma căreia unii dintre pepenii verzi vor fi retrași din supermarketuri pentru că sunt toxici.

Pepenii pot fi plini de pesticide / foto: Pixabay
Pepenii pot fi plini de pesticide / foto: Pixabay

În urma unui control vamal s-a descoperit un lot de pepeni verzi în care un a fost găsit un nivel ridicat de metomil, un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană din cauza riscurilor sale pentru consumator.

Pepenii veneau din Maroc, explică RASFF. Ei conțin urme de insecticid într-o proporție mai mare decât cea admisă pe piața europeană. Mai exact, aceste fructe s-au dovedit a avea o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm atunci când Limita lor Maximă de Reziduuri (LMR) este stabilită la 0,015 mg/kg-ppm, relatează FACUA.

Ce poți păți dacă mănânci pepene cu pesticid

Specialiștii în sănătate publică europeni consideră cazul foarte grav și trimit cazul și distribuirea pepenilor verzi afectaţi către agenţiile naţionale.

În Spania, persoana responsabilă cu gestionarea notificărilor RASFF este Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN). Este dependentă atât de ministerele Consumului, cât și de Sănătate, care, la rândul lor, se ocupă de comunicarea către diferitelor entități autonome de retragere.

„Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremor, slăbiciune musculară și vedere încețoșată”, explică cei din organizație. „Amestecul de metomil cu consumul de alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic, precum și poate provoca insuficiență renală”.

Ardeii și merele sunt plini de pesticide

Dar pepenii nu sunt singurii care conțin prea multe pesticide. Ardeii și merele se află în fruntea listei de legume și fructe cu până la 33 și 31 de substanțe toxice în fiecare fruct. Acest lucru este precizat în raportul Ecologistas en Acción pe baza datelor de la (AESAN).

Așadar, populația poate fi expusă la un număr mare de pesticide prin alimente, găsind reziduuri în 34% dintre alimentele analizate (927 dintr-un total de 2.711 probe), procent care crește până la 41,69% în cazul fructelor și legumelor.

Studiul mai arată că, la general, 2,8% dintre alimentele comercializate în Spania (4,5% în cazul întregii Europe) nu au respectat standardul legal care stabilește limita de la care o substanță este considerată toxică sau periculoasă pentru sănătatea umană.

Totuși, există metode de spălare a legumelor și fructelor care elimină orice produse toxice rămase. Un studiu publicat de Journal of Agricultural and Food Chemistry a analizat diferite moduri de curățare a acestor alimente. Rezultatele au sugerat că o soluție din apă și bicarbonat de sodiu a fost cea mai eficientă metodă în îndepărtarea pesticidelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net