„Grădina lui Nemo”: Viitorul agriculturii ar putea fi sub mări
Unii visează la grădini pe Marte, însă o familie italiană specializată în domeniul echipamentelor de scufundări crede că următoarea întindere arabilă neexploatată este chiar aici pe Pământ: marea.
„Grădina lui Nemo” este localizată în Noli, Italia
„Grădina lui Nemo” este primul sistem de cultivare subacvatică a plantelor terestre din lume. Situată în largul coastei orașului Noli, Italia, la sud-vest de Genova, ferma constă dintr-o serie de sere suspendate, transparente, în formă de cupolă, numite biosfere, ancorate pe fundul mării. „Misiunea acestei tehnologii este de a schimba viitorul agriculturii. De a-i oferi o posibilitate suplimentară de a cultiva produse pe cantitățile uriașe de coastă ale Pământului, fiind în același timp o modalitate durabilă și sustenabilă, care nu afectează mediul”, a declarat cofondatorul Luca Gamberini pentru CNN.
Tatăl său și fondatorul companiei de echipamente subacvatice Ocean Reef Group, Sergio Gamberini, a venit cu ideea combinând cele două pasiuni ale sale – scuba diving și grădinărit. În 2012, proiectul a început cu plantarea de busuioc într-un balon sub apă. După zece ani, „Grădina lui Nemo” a crescut.
Având în vedere că populația globală va ajunge la aproximativ 10 miliarde până în 2050, ONU estimează că producția de alimente va trebui să dezvolte cu până la 60% pentru a satisface această cerere. „Avem o cantitate limitată de resurse, iar modul nostru (actual) de a recolta aceste resurse nu este sustenabil”, spune Gamberini, „și credem serele subacvatice ne oferă câteva avantaje (față de agricultura tradițională”.
Nu pot crește culturi mari
Plutind la șase până la 10 metri sub apă, plantele din „Grădina lui Nemo” sunt separate de orice agenți patogeni și dăunători din exterior, având în același timp acces la apă dulce care apare ca urmare a condensului desalinizat din biosfere, explică Gamberini. De asemenea, temperatura relativ constantă a apei mării este un mediu ideal pentru viața plantelor. Grădina lui Nemo folosește cultura hidroponică – o metodă care utilizează nutrienți pe bază de apă în loc de pământ, aceeași metodă folosită în majoritatea fermelor verticale de interior. Lumina soarelui ajunge la plante, dar se folosesc lumini suplimentare de creștere atunci când este necesar.
Totul este monitorizat pe uscat prin camere și senzori, iar setările pot fi ajustate de la distanță de oriunde în lume, spune Gamberini. Când este timpul să recolteze, un scafandru va tăia vegetația, o va pune în saci și o va aduce la suprafață. Deoarece biosferele au doar aproximativ doi metri în diametru, nu pot crește culturi mai mari, cum ar fi porumbul sau grâul. Dar se pot potrivi oriunde de la 70 la 100 de plante mai mici, spune Gamberini. „Am testat sute de plante diferite, de la căpșuni la roșii, fasole și, desigur, ierburi”.