Grecii au sărbătorit Festivalul Penisului! De unde provine această tradiție
În fiecare an, în Tyrnavos, un mic oraș din centrul Greciei, este reînviată o tradiție care își are originile în vechile rituri dionisiace: festivalul „Bourani” sau festivalul falusului! Mii de vizitatori din întreaga Grecie, dar și din străinătate, vin să participe la Carnavalul din Tyrnavos.

Festivalul are loc la începutul primăverii, în prima zi a postului Paștelui, cunoscută sub numele de „Kathara Deftera” (Lunea Curată). Totuși, în afară de acest detaliu, evenimentul nu conține alte elemente creștine, ci mai degrabă elemente ce provin din vechi ritualuri păgâne, menite să celebreze fertilitatea pământului și reînnoirea naturii, relatează Balkazaar.
Oamenii se îmbracă în costume falice

Pe durata festivalului, orașul a fost împânzit de falusuri de diferite forme și dimensiuni, iar localnicii au ieșit pe străzi purtând măști și diverse simboluri falice. Unii au purtat falusuri din lemn sau lut de dimensiuni exagerate, tachinând trecătorii prin gesturi sugestive și limbaj licențios. Cei „victimizați” trebuie să sărute falusul pentru a scăpa, iar după această „inițiere” li se murdăresc fețele cu cărbune, ca dovadă că au trecut prin acest ritual.
Dacă ți se pare că ai citit prea des cuvântul „falus”, ține-te bine, pentru că acesta este elementul central al sărbătorii, iar pe parcursul festivalului vei întâlni reprezentări falice la fiecare pas.
Statui falice de dimensiuni impresionante au fost amplasate în intersecții, iar la tarabele comercianților se vând acadele în formă de penis, sticle în formă de falus, umplute cu faimosul Tsipouro Tyrnavos (o băutură alcoolică distilată din tescovină) sau cu vin, panglici decorate cu coarne falice, lumânări, dulciuri și alte obiecte în forma acestui simbol al fertilității.

La acest festival se mănâncă Bourani
Termenul „Bourani” provine din turcă și înseamnă un fel de mâncare pe bază de spanac sau varză cu orez. În Tyrnavos, bourani este pregătit din urzici, spanac, făină, puțin oțet și alte verdețuri comestibile culese din grădinile localnicilor, însă nu conține deloc ulei. Bărbații sunt cei care gătesc acest preparat, într-un cazan mare așezat pe foc în aer liber, în curte. În prealabil, toate verdețurile care alcătuiesc ingredientele sale sunt curățate și spălate de femei, un proces care durează peste 10 ore.
Terciul trebuie fiert și amestecat continuu timp de cel puțin cinci ore. Pe parcursul acestui proces, bucătarii se schimbă între ei, dar următorul la rând poate avea surpriza de a primi un falus din lemn între picioare, de a fi ridicat în aer de mai multe ori și de a fi ținta glumelor și tachinărilor celorlalți participanți.
Pe parcursul procesului, voia bună este nelipsită: oamenii beau mult tsipouro, ascultă muzică populară și frig carne pe grătare. Glumele și tachinările cu tentă sexuală sunt omniprezente, iar nimeni nu este scutit – fie că e vorba de un musafir obișnuit sau de o figură publică.