Greșeala majoră care crește factura de energie electrică. Toți românii fac asta fără să-și dea seama
Temperaturile scăzute din ultima perioadă duc automat la creșterea facturilor de energie electrică, în special dacă nu acorzi atenție unui detaliu important din locuință. Iată care este greșeala majoră pe care trebuie să o eviți dacă ai o centrală termică!

Greșeala majoră care crește factura de energie electrică / foto: Shutterstock
În condițiile în care temperaturile scad, centralele termice și aparatele de încălzire din locuințe funcționează continuu, ceea ce duce la creșterea cheltuielilor cu energia electrică. De exemplu, pentru încălzirea unui apartament de 80 de metri pătrați, când afară sunt zero grade, la 22°C se consumă 76 kWh, iar la -15°C consumul crește la 106 kWh, ceea ce înseamnă că factura la energie poate ajunge de la 700 de lei la aproape 1.000 de lei, potrivit celor de la observatornews.ro. Așadar, este necesar să acordăm atenție factorilor care pot duce la un consum și mai mare de energie și, implicit, la costuri suplimentare!
Greșeala care crește prețul facturii de energie electrică
O greșeală majoră pe care multe persoane o fac este poziționarea termostatului într-o cameră mare, lângă o intrare sau prea departe de centrală. În mod ideal, termostatul ar trebui să fie amplasat aproape de centrul casei, departe de uși și feronerie, precum și de sursele de căldură, cum ar fi caloriferele, cuptoarele și șemineele. De asemenea, este recomandat să eviți amplasarea termostatului în locuri expuse la lumina directă a soarelui, conform publicației „Bestlife.com”.
Alte obiceiuri greșite care cresc prețul facturilor pe timp de iarnă
Pe timpul iernii, există câteva obiceiuri care, deși nu par atât de importante, pot contribui la creșterea costurilor la energie:
1. Nu lași lumina naturală să pătrundă în casă - Chiar și cele mai mici raze de lumină pot reduce sarcina sistemului tău de încălzire, așadar este bine să lași draperiile trase pe timpul zilei cât mai mult timp.
2. Ții ferestrele deschise - Pentru menținerea căldurii, este recomandat să deschizi feroneriile doar pentru o perioadă scurtă, când vrei să aerisești încăperea. În caz contrar, aerul rece va pătrunde în casă, iar sistemul de încălzire va consuma mai multă energie electrică.
3. Ai setat boilerul la o temperatură prea ridicată - Un boiler setat la o temperatură mai mare de 48°C „se forțează” să mențină o cantitate semnificativă de apă la o temperatură constantă, ceea ce duce la un consum mare de energie, notează „bestlife.com”.