Greşeli pe care le faci când mergi la cumpărături
Ultima actualizare:
Te întorci de la cumpărături şi constaţi că ai cheltuit prea mult pentru prea puţine produse? E clar că faci ceva greşit. Iată mai jos câteva greşeli pe care le faci la cumpărături şi care este rezolvarea.
- Nu iei cu tine pungi sau sacoşe - Când mergi la supermarket sau hypermarket, nu uita să iei cu tine, de acasă, pungi sau sacoşe în care să încarci alimentele. Nu te baza pe faptul că vei cumpăra din magazin, pentru că pungile din plastic sau sacoşele din materiale reciclabile te vor costa câţiva bani sau chiar lei în plus. Şi de ce să arunci cu banii pentru ceva ce ai deja acasă? Sacoşele pentru cumpărături ar trebui păstrate într-un sertar, la îndemână, şi spălate frecvent cu detergent şi apă fierbinte.
- Nu ai mărunt în portofel – Pleci la cumpărături având în portofel numai bancnote mari? Încearcă să iei cu tine şi mărunt. În acest fel, nu vei fi nevoit să schimbi 50 de lei pentru o stică cu apă şi trei legături de pătrunjel. Nu-ţi dai seama, dar vei face economie la bani, mai ales când mergi la piaţă. Iar asta pentru că, odată ce ai schimbat o bancnotă, tentaţia de a cheltui restul este mare. Practic, cu cât banii sunt mai mici, cu atât îi cheltuieşti mai repede.
- Nu ştii cum să alegi alimentele proaspete – Vânzătorii recurg la foarte multe trucuri şi, de cele mai multe ori, reuşesc să te păcălească să cumperi anumite produse în detrimentul altora. Ştiai, de exemplu, că produsele din carne sunt aşezate în frigidere într-o anumită ordine, şi nu la întâmplare? Caserolele cu carne care urmează să expire în câteva zile sunt plasate pe primul rând, în faţă. Carnea mult mai proaspătă, cu un termen de valabilitate mai îndelungat, este plasată în spatele raftului sau sub alte ambalaje. Practic, este ascunsă vederii, iar tu iei de pe raft ce vor vânzătorii să cumperi.
- Nu compari preţurile – Te-ai gândit la faptul că acelaşi produs, comercializat de firme diferite, are preţuri diferite? Iar dacă ştiai acest lucru, de ce nu compari preţurile pentru a-l alege pe cel mai convenabil ţie? Din lipsă de timp, în grabă sau pentru că nu suporţi aglomeraţia, cumperi ce-ţi cade mai întâi în mână.
- Şi pâinea are termen de valabilitate – În hypermarket, la raionul de pâine şi patiserie, te îmbie cele mai plăcute arome. Pâinea caldă, aburindă, este cântărită, împachetată în pungi de hârtie şi aşezată pe rafturi. Evident, suntem tentaţi să cumpărăm o pâine cât mai mare, mai ales dacă acum a fost scoasă din cuptor. Însă nu uita că aceste produse expiră a doua zi, sau peste cel mult două zile. Aşa că ar trebui să cumperi o cantitate mai mică, pentru a evita să o arunci la gunoi. Cine mănâncă o pâine de 500 de grame la o masă? Doar o familie numeroasă.
- Nu verifici ouăle să vezi dacă sunt sparte – De câte ori, când cumperi câte un cofraj, deschizi cutia pentru a inspecta ouăle? Probabil că de prea puţine ori. Află că, dacă vei face acest lucru regulat, vei observa destul de des ouă cu coaja spartă.