Hotărârea pe care a luat-o un tânăr după ce și-a cumpărat o locuință: „M-am încăpățânat să-mi fac mobilă singur în tot apartamentul" Cu cât a ieșit în câștig

Achiziționarea unui apartament este un pas important, dar și o adevărată provocare financiară, mai ales pentru tinerii care abia își construiesc o carieră. Costurile nu se opresc odată cu semnarea actelor, mobilarea și dotarea locuinței ridicând alte dificultăți. În fața ofertelor financiare descurajante și a termenelor lungi de execuție, un tânăr a ales o soluție inedită: să își confecționeze singur mobila pentru întreg apartamentul.

Cum a reușit un tânăr să iasă mai ieftin cu mobila după ce și-a cumpărat o locuință
Cum a reușit un tânăr să iasă mai ieftin cu mobila după ce și-a cumpărat o locuință

Cum a reușit un tânăr să iasă mai ieftin cu mobila după ce și-a cumpărat o locuință

După ce a reușit să cumpere un apartament fără a apela la un credit, o realizare rară la doar 23 de ani, tânărul a relatat în mediul online cum a decis să își mobilizeze locuința cu propriile mâini. Acesta a explicat că, deși a solicitat 11 oferte de la firme de mobilă, răspunsurile au fost fie inexistente, fie sub forma unor prețuri și termene imposibile.

Am cerut 11 oferte de mobilare pentru apartament. Unii nu s-au mai întors niciodată iar ceilalți mi-au dat oferte financiare și termene de execuție care mai de care mai mari.”

Pentru că avea deja o experiență minimă în realizarea de corpuri mici de mobilier și fiind pasionat de proiecte fizice, a decis să se ocupe personal de tot procesul. În acest demers, a început să cerceteze piața, descoperind inclusiv de unde se aprovizionează majoritatea firmelor de mobilă.

„Am intrat atât de adânc în subiect încât am aflat de unde-și iau materialele 90% dintre firmele de mobilă din oraș, cum ajung la oferta financiară pe care ți-o dau, ce fac ei mai exact și care e marja lor de profit,” a explicat el.

Tânărul a dezvăluit că, pe lângă economiile financiare, procesul de confecționare a mobilierului l-a ajutat să se destindă și să înțeleagă în detaliu fiecare etapă a acestui demers. Această experiență s-a dovedit a fi nu doar o soluție practică, ci și o lecție valoroasă, care i-a oferit o apreciere mai profundă pentru rezultatul final.

Tânărul a povestit despre pașii pe care i-a urmat pentru a-și confecționa singur mobila, menționând că avea deja clar în minte designul dorit. „Primul pas a fost să stabilesc designul – să decid ce îmi doresc exact, câte corpuri vreau și cum să fie poziționate. Știam că unele firme mai tradiționale desenează proiectul pe hârtie, în timp ce altele oferă randări 3D destul de simple, de obicei incluse în preț. Eu însă aveam deja designul și știam exact ce materiale vreau să folosesc.”

A continuat explicând etapele procesului: „După design, urmează alegerea materialelor – PAL, MDF, lemn, piatră pentru blat, feronerie sau alte sisteme. Apoi vine partea dificilă: aștepți. Uneori, poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, timp în care nu poți face altceva. Ultimul pas este montajul în locație – majoritatea firmelor asamblează corpurile în atelier și doar le îmbină la tine acasă.”

Tânărul a explicat că proiectul său presupunea realizarea a trei dulapuri, două comode, un perete cu riflaje pentru dormitor, o mască pentru centrală și câteva riflaje pentru bucătărie. Totuși, a recunoscut că lipsa garanției pentru lucrare a fost unul dintre principalele motive care l-au determinat să ia lucrurile în propriile mâini. „Lipsa garanției pe lucrare m-a descurajat cel mai tare,” a subliniat el.

Tânărul a povestit cum a renunțat să mai aștepte ofertele firmelor de mobilă, după ce acestea s-au dovedit a fi fie extrem de costisitoare, fie complet nesatisfăcătoare. „Ofertele primite variau între 5.500 și 7.500 de euro, fără riflaje, care erau piesa de rezistență și la care nu voiam să renunț. Mi-au spus că fie nu există sisteme de prindere, fie că sunt prea lungi sau nu vor ține. Am înțeles însă că, în realitate, nimeni nu voia să-și bată capul. Era prea multă migală pentru bani puțini.”

Mai mult, el a explicat că doar 2-3 firme au acceptat provocarea de a realiza riflajele glisante și pivotante, însă fără a garanta calitatea lucrării pe termen lung. „Mi-au spus că nu pot garanta că vor rezista mai mult de doi ani fără să flambeze sau să se destrame. Iar pentru asta ar fi trebuit să plătesc încă 2.000-3.000 de euro. Lipsa garanției pe lucrare a fost ceea ce m-a descurajat cel mai tare.

El a detaliat și cum ajung firmele de mobilă să stabilească prețurile pentru clienți:

Prețul materialelor, care poate varia în funcție de sursa acestora.

Prețul manoperei, care de obicei este între 50% și 100% din costul materialelor, iar uneori chiar mai mult, în funcție de serviciile suplimentare incluse.

Procentul de pierdere, o practică mai puțin cunoscută. „Pierderile” se aplică între 10% și 30% din prețul total și reprezintă o asigurare plătită de client, fie că este folosită sau nu. De exemplu, dacă materialele costă 12.500 lei, manopera 10.000 lei și pierderea 30%, ajungi la un total de 29.250 lei.

Cum și-a făcut singur mobila pentru apartament

După trei săptămâni de negocieri fără rezultate, tânărul a decis să-și facă mobila singur, dar nu fără a apela, în anumite etape, la profesioniști. „Prima problemă când comanzi debitarea și cantuirea plăcilor este că ai nevoie de dimensiuni exacte pentru fiecare piesă: laterale, capac, fund, grosimea cantului și cum să fie orientată fibra.” Nevrând să-și piardă timpul cu aceste calcule tehnice, a angajat un specialist care să le realizeze. „Am plătit 100 de euro pentru măsurători, calcule și consultanță. A fost o investiție bine făcută.”

După ce a primit toate detaliile necesare, a comandat materialele, care au costat 9.324 de lei. „Transportul până la apartament m-a costat 150 de lei, iar comanda a ajuns în doar patru zile.” Pentru partea de sisteme și feronerie, inclusiv balamale, glisiere, amortizoare și șuruburi, a cheltuit încă 1.500 de lei. Astfel, tânărul a reușit să economisească semnificativ și să aibă control total asupra proiectului său.

Tânărul a povestit cum, odată ce a avut toate materialele pregătite, s-a apucat de treabă, deși începutul a fost copleșitor. „La început mi s-a făcut rău când am văzut câte plăci de pal sunt și nu știam care cum vine.”

Pe parcurs, cu ajutorul prietenilor, procesul a devenit o experiență plină de provocări și satisfacții. „Am trăit toate sentimentele: agonie, extaz, nervi, satisfacție. Pe măsură ce montam, descopeream piese lipsă sau de rectificat, ceea ce a mai adăugat 400 de lei la costuri.”

Montajul, făcut fără grabă, a durat două săptămâni, iar rezultatul a fost pe măsura efortului. „Toată mobila m-a costat 13.500 de lei, cu 50% mai puțin față de ofertele primite. Aș mai face-o? Categoric. Nu ai nevoie de spirit tehnic, ci doar de voință și determinare.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Louis Ducruet si Marie Ducruet al doilea copil, Printul Albert de Monaco, Printesa Charlene de Monaco, Camille Gottlieb   GettyImages 2158138104 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
hotelul scorilo din poiana marului webp
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gara brasov jpg
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
de la promisiuni la ac iuni chiar renun a firmele la ouale de la gaini chinuite jpg
slovacia, destinatia ideala de sarbatori jpg
bucatarie jpg
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net