Iată care sunt cele mai avantajoase variante de economisire!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă ai bani şi nu ai de gând să-i cheltuieşti, vei căuta o modalitate cât mai avantajoasă de economisire, mai ales dacă suma este mare. Din păcate, ofertele băncilor nu sunt foarte atrăgătoare, deoarece conturile de economii şi depozitele la termen îţi oferă dobânzi mici. Însă, pe lângă aceste variante, mai sunt şi altele de luat în calcul. Jurnaliştii Capital ne spun cum putem să ne punem banii să facă bani.

Cont de economii sau depozit la termen?

Contul de economii oferă acces permanent la bani, în comparaţie cu un depozit la termen. Dobânda este variabilă, deci poate fi ajustată periodic de către bancă, se calculează zilnic şi se virează lunar în cont. Este o variantă foarte indicată dacă obişnuieşti să retragi şi să completezi sumele depuse în mod frecvent. Un alt avantaj este că poţi face plăţi şi transferuri de bani din contul de economii prin Internet Banking. 

Depozitele la termen oferă un nivel de dobândă mai avantajos. În plus, au o dobândă fixă, astfel că nivelul acesteia nu se va modifica pe durata de viaţă a contractului. Atenţie, însă, la retragerile înainte de termen! Acestea sunt penalizate de bancă, astfel că poţi pierde o parte sau chiar toată dobânda acumulată. Perioada depozitelor sau maturitatea variază între o lună şi 12 luni. Cu cât această perioadă e mai mare, cu atât va fi şi dobânda mai mare. 

Ce sunt fondurile de investiţii

Fondurile deschise de investiţii sunt instrumente de economisire şi de creştere a veniturilor pentru persoanele cu venituri peste medie. Şi acestea sunt de mai multe feluri, respectiv unele cu risc ridicat şi altele cu risc mediu. Fondul de investiţii acumulează o sumă mai mare de bani decât capitalul tău personal şi o împarte în mai multe tipuri de investiţii. Acest principiu se numeşte diversificare. Astfel, dacă o investiţie nu aduce profit, există altele care pot să compenseze. Tu îţi alegi un Fond de Investiţii, apoi pui banii la comun cu ceilalţi investitori, iar în schimbul lor primeşti Titluri de Participare. Prin cumpărarea unui Titlu de Participare devii proprietar al unei cote din profiturile obţinute de respectivul Fond de Investiţii. 

Pensiile facultative 

O pensie privată poate garanta o bătrâneţe mai liniştită. Spre deosebire de contribuţiile plătite în prezent în sistemul public de pensii, care sunt alocate actualilor pensionari, contribuţiile pentru pensiile private (Pilonul II şi Pilonul III) se strâng într-un cont personal, sunt investite de compania de administrare a fondului de pensii şi se întorc la participant la vârsta pensionării. Suma acumulată este destinată exclusiv economisirii suplimentare pentru pensie şi este disponibilă doar după împlinirea vârstei de 60 de ani. 

Economii în aur 

Dacă vrei să-ţi plasezi economiile în aur, poţi cumpăra lingouri sau monede de la băncile comerciale. Un avantaj, dacă optezi pentru această variantă de economisire, este faptul că aurul e independent de state, valute, productivitate, rating de credit. Naţiunile şi băncile centrale au încredere în aur şi se recomandă să deţii între 5 şi 10% din portofoliul pe termen lung în metale preţioase. Aurul este o monedă internaţională care poate fi vândută oriunde şi în orice moment. Aurul poate fi luat de client sau păstrat în custodie la instituţia de credit, caz în care poate fi cumpărat ulterior de către bancă, în situaţia în care clientul doreşte acest lucru. 

Fond deschis de Investiţii Raiffeisen Ron Flexi

Obiectivul Fondului este de a plasa resursele financiare în aşa fel încât să ofere investitorului un randament superior celui obţinut dacă ar plasa sumele în depozite bancare sau conturi de economii. e Fondul se adresează în principal investitorilor care doresc să plaseze sume pe termen scurt (până în 6 luni).

  • Moneda investiţiei: RON;
  • Perioada: până în 6 luni;
  • Risc: scăzut;
  • Comision subscriere: 0%;
  • Comision răscumpărare: 0%.

Contul de economii Ideal de la Piraeus 

  • Beneficiezi de maximă flexibilitate: depuneri numerar, ridicări numerar, încasări intra/interbancare direct în contul de economii;
  • Poţi accesa contul de la bancomatele Piraeus prin intermediul cardului de debit ataşat contului de economii;
  • Poţi beneficia de o dobândă superioară conturilor curente şi apropiată de dobânda depozitelor la termen;
  • Moneda: RON, EURO, USD; 
  • Fără limită minimă pentru deschiderea şi funcţionarea contului; 
  • Dobândă variabilă, se calculează la soldul zilnic şi se capitalizează lunar. 

Depozit la termen SUCCES BCR

  • Moneda: RON, EURO, USD; 
  • Termen: 1 lună, 3, 6 şi 12 luni; 
  • Dobândă: 0,25% - 1% (în funcţie de perioadă);
  • Suma minimă de constituire: 500 RON, 200 EURO, 200 UDS;
  • Dobânda: fixă pe perioada cuprinsă între momentul achiziţionării şi data scadenţei; se poate opta pentru plata dobânzii la scadenţă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net