Împrospătează aerul din casa ta!
E mai dificil, în această perioadă, să stai cu ferestrele deschise şi să aeriseşti în permanenţă casa, cum o făceai vara. Prin urmare, iarna, aerul din încăperi îşi pierde prospeţimea, devine închis. Nu şi dacă ştii la ce soluţii frumos mirositoare să apelezi.
Renunţă la odorizantele din comerţ sau la spray-urile de cameră pline de chimicale. Aerul din încăperi se poate împrospăta cu arome naturale, delicioase. Ce poate fi mai frumos decât să deschizi uşa sufrageriei şi să te întâmpine o aromă proaspătă de pin, sau de scorţişoară, de lămâie, de portocală?! Din cele mai vechi timpuri oamenii aveau metodele lor de a-şi parfuma casele. Şi nu o făceau doar de plăcere, ci şi de nevoie, pentru a respira mai bine când erau răciţi, pentru a purifica aerul şi a elimina anumite mirosuri. Foloseau plante uscate, condimente, fructe şi uleiuri esenţiale. Iată câteva idei.
6 Pune pe calorifer un vas cu apă în care ai stors o jumătate de lămâie. Este un truc senzaţional pe timp de iarnă din două motive: în primul rând, va funcţiona pe post de umidificator, caloriferul uscând, în mod normal, foarte tare aerul. În al doilea rând, aroma de lămâie împrospătează şi purifică.
- Tot pe calorifer poţi să pui coji de portocală. Vor emana un miros plăcut, „de iarnă”.
- Dacă s-a fumat în casă, pentru a scăpa de mirosul de ţigară pune în camere castronaşe cu oţet. Sau mai poţi prepara o soluţie dintr-o lingură de sare de amoniac amestecată cu o lingură esenţă de levănţică, pe care o ţii în cameră, într-un castronel. La fel acţionează şi bicarbonatul de sodiu, care absoarbe mirosurile neplăcute.
- Te poţi bucura de aromaterapie folosind în candelă uleiuri esenţiale. Ele au efect antimicrobian, purifică aerul şi, odată inhalate, îmbunătăţesc respiraţia, tratează răcelile, te relaxează. Cele mai potrivite uleiuri sunt cele de pin, rozmarin, mentă, cimbru, eucalipt, levănţică.
- Potrivit Reader’s Digest, mirosul stătut din dulapuri se alungă cu boabe de cafea sau cu o portocală în a cărei coajă ai înfipt cuişoare. Portocalele potrivite sunt cele tari, cu coajă groasă. Foloseşte-te de un ac mai gros pentru a străpunge coaja în multe locuri şi înfige apoi acolo cuişoare. Aroma lor va pătrunde în coajă, asigurând un efect mai îndelungat.
- Poţi să-ţi faci singur propriul potpourri folosind în amestec batoane de scorţişoară, cuişoare, frunze de dafin, flori uscate de muşeţel şi frunze uscate de mentă.
- După ce prepari ceva pe aragaz, presară câteva cristale de zahăr pe ochiul sau plinta încinsă. Zahărul va arde şi va degaja un miros plăcut de caramel.
- Dacă vrei să creezi o atmosferă romantică, poţi folosi lumânări parfumate. Cele mai potrivite arome pe timp de iarnă sunt cele mai grele, lemnoase, de cedru, lemn de santal sau scorţişoară.