Înfiorătoarea povestea a Îngerului Blond de la Auschwitz. A ucis, torturat și abuzat mii de evreice până la 22 de ani, când a fost executată. FOTO

Pe 27 ianuarie 2025, lumea marchează 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, un loc al groazei unde milioane de vieți au fost distruse.

Irma Grese în 1945, înainte să fie executată / foto: Wikipedia
Irma Grese în 1945, înainte să fie executată / foto: Wikipedia

În mijlocul acestui coșmar, figura Irmei Grese, cunoscută drept „Îngerul Blond” sau „Frumoasa Bestie”, rămâne o mărturie a capacității umane de a comite acte de o cruzime inimaginabilă.

La doar 22 de ani, Irma Grese a devenit cel mai tânăr criminal de război condamnat la moarte, după ce a fost responsabilă de tortura, abuzul și uciderea a mii de evrei, în special femei, în lagărele de concentrare naziste.

De la copilăria nefericită la cruzimea nazistă

Irma Grese în 1940 când avea 17 sau 18 ani
Irma Grese în 1940 când avea 17 sau 18 ani

Irma Ilse Ida Grese s-a născut pe 7 octombrie 1923, în satul Wrechen, din regiunea rurală Mecklenburg, Germania. Provenea dintr-o familie săracă, cu un tată fermier, autoritar și profund conservator.

Mama sa, copleșită de problemele familiale, s-a sinucis când Irma avea doar 9 ani. Deși tatăl său se opunea ferm nazismului, Irma a ignorat voința paternă și s-a alăturat voluntar organizației naziste Bund Deutscher Mädel (BDM), găsind acolo o evadare dintr-o viață dominată de sărăcie și opresiune.

Educația nazistă pe care a primit-o încă din copilărie a transformat-o într-o adeptă fanatică a ideologiei hitleriste. La 14 ani, Irma a abandonat școala și a început să lucreze în agricultură, iar mai târziu ca vânzătoare.

Dar adevărata ei traiectorie s-a conturat în 1939, când a decis să studieze asistența medicală la Hohenlychen, un spital SS, unde a fost martora unor experimente medicale de o cruzime extremă. Aceste experiențe au marcat începutul transformării ei într-o sadică nemiloasă.

Ascensiunea în sistemul lagărelor de concentrare

Irma Grese în iunie 1945
Irma Grese în iunie 1945

La 17 ani, Irma Grese a fost recrutată ca gardiană SS și a început pregătirea la Ravensbrück, un lagăr dedicat femeilor. Acolo, în doar trei săptămâni, a fost „antrenată” să devină o gardiană lipsită de empatie, pregătită să aplice fără ezitare brutalitatea asupra prizonierelor.

În 1943, la doar 19 ani, a fost transferată la Auschwitz-Birkenau, unde a fost promovată rapid la rangul de Oberaufseherin (supraveghetoare-șefă), având sub comanda sa peste 30.000 de femei prizonier.

Irma a devenit renumită pentru cruzimea sa extremă, folosind frecvent un bici împletit din fire de celofan și un pistol pentru a pedepsi prizonierii.

Era deosebit de nemiloasă cu femeile cu forme voluptuoase, biciuindu-le peste sâni, provocând răni grave care adesea se infectau. Dr. Gisella Perl, o doctoriță evreică prizonieră la Auschwitz, a povestit, într-un articol apărut pe site-ul warfarehistorynetwork.com cum era forțată să opereze fără anestezie victimele mutilate de Irma, în timp ce aceasta privea cu o plăcere bolnavă.

„Îngerul Blond” – un paradox între frumusețe și monstruozitate

Descrisă de supraviețuitori ca fiind „angelică” datorită părului său blond și ochilor albaștri, Grese reprezenta întruchiparea idealului arian promovat de propaganda nazistă.

Însă, în spatele acestei aparențe, se ascundea o sadică de o cruzime inegalabilă. Parfumul fin pe care îl purta, hainele elegante furate de la victimele Holocaustului și zâmbetul ei aparent inocent contrastau puternic cu suferința prizonierilor din lagăr, care trăiau în condiții inumane.

În lagăr, Grese a fost supranumită „Îngerul Blond al Iadului” de către prizonieri, care își aminteau de ea nu doar pentru frumusețea sa, ci și pentru plăcerea bolnavă cu care provoca suferință.

Una dintre mărturiile cele mai șocante vine tot de la Dr. Gisella Perl, care a povestit cum Irma urmărea cu un sadism evident agonia femeilor pe care le mutilase, găsind o satisfacție perversă în suferința lor.

După eliberarea lagărelor, în aprilie 1945, Irma Grese a fost capturată de armata britanică și judecată pentru crime de război la procesul de la Bergen-Belsen.

În timpul procesului, a negat orice implicare în actele de sadism, însă mărturiile supraviețuitorilor și dovezile împotriva ei au fost copleșitoare. Irma a fost condamnată la moarte și executată prin spânzurare pe 13 decembrie 1945. Avea doar 22 de ani.

O amintire dureroasă la 80 de ani de la eliberare

La 80 de ani de la eliberarea Auschwitz-Birkenau, povestea Irmei Grese rămâne un simbol al răului uman dus la extrem.

Cum poate o tânără să devină un instrument al unui regim criminal și să îmbrățișeze cruzimea cu o astfel de intensitate? Răspunsurile, poate, nu vor fi găsite niciodată, dar memoria victimelor și lecțiile

Holocaustului trebuie să rămână vii pentru a preveni repetarea unei asemenea tragedii. Irma Grese, „Îngerul Blond”, este un memento dureros al monstruozității care poate lua naștere din fanatism și ură.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
divort jpg
Colegiul National Mihai Eminescu, Oradea, Facebook jpg
Papa Francisc vizita in Romania, alaturi de Patriarhul Daniel  Foto Inquam Photos  Octav Ganea jpg
construction 4754310 1280 jpg
Papa Francisc in Thailanda, 2019  GettyImages 1183683145 jpg
saptamana luminata
Papa Francisc in Irlanda, 2018 GettyImages 1023327002 jpg
George Simion FOTO Mediafax
image
actualitate.net
image
actualitate.net