Ingredientele secrete ale tinereții fără bătrânețe. Cum trăiesc oamenii din Zonele Albastre de ajung la vârste incredibile

Ultima actualizare:

    Învaţă să trăiești ca oamenii din Zonele Albastre
Învaţă să trăiești ca oamenii din Zonele Albastre

De tinerețe fără bătrânețe am auzit doar în basme. Chiar dacă ne-am dori să trăim mulți ani fără să suferim de diverse boli sau măcar să arătăm impecabil până la finalul vieții, fără să fim nevoiți să dăm o avere pe operații estetice sau alte tratamente. Sunt, însă, oameni pe planetă care par să fi descoperit măcat o parte din secretul longevității. Specialiștii i-au numit locuitorii Zonelor Albastre. Să vedem despre ce este de fapt vorba

Nicoya din Costa Rica, Sardinia din Italia, Ikaria din Grecia, Okinawa din Japonia și Loma Linda din California. La prima vedere cele cinci locuri nu ar părea să aibă vreo legătură între ele. Totul arată diferit. Peisajele, cultura oamenilor, chiar și fizionomiile lor. Însă îi leagă totuși ceva: longevitatea. În aceste locuri, șansele oamenilor de a ajunge să trăiască 100 de ani este de 10 ori mai mare decât media americană, arată un studiu publicat de BBC FUTURE. Acești oameni sunt din așa-zisa ”Zonă Albastră”. oamenii de știință încearcă să înțeleagă ce secret ascund locuitorii acestora de ajung la vârste înaintate fără să fie loviți de boli.

Ce este ”Zona Albastră”

De fapt, termenul „Zona Albastră” a apărut pentru prima dată la începutul anilor 2000 când epidemiologul italian Gianni Pes și demograful belgian Michel Poulain, investigau ratele de mortalitate în Sardinia, marcând regiuni cu longevitate ridicată în albastru.

În următorii 12 ani, mulți oameni de știință și-au continuat cercetările în zonele albastre, cu multe ipoteze interesante despre ceea ce ar putea explica longevitatea în aceste regiuni.

Ingredientele secrete ale tinereții fără bătrânețe

Studiile au arătat că, de fapt, stilul de viață al oamenilor din zonele albastre împărtășește anumite caracteristici impotrante.

1.Dieta din Zonele Albastre: Nu mânânci până se umple stomacul 

În special în trecut, mulți oameni din Zonele Albastre tindeau să mănânce cu moderație. În Okinawa, de exemplu, persoanele în vârstă respectă regula antică a „Hara hachi bu” - mâncând doar până când stomacul este plin de 80%. (Conform studiilor științifice, aceasta se traduce cu aproximativ 10% mai puține calorii decât recomandările actuale pentru un adult mediu).

Și acest lucru pare să încetinească îmbătrânirea.

De altfel, studiile făcute pe animale de profesorul Rozalyn Anderson, care cercetează metabolismul și îmbătrânirea la Universitatea din Wisconsin, au arătat că macacii care urmează diete similare „cu restricții calorice” au un risc semnificativ mai mic de boli legate de vârstă, precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Ba mai mult, aceste maimuțe par chiar mai tinere- blana macacurilor a a devenit gri mult mai târziu, de exemplu.

Nu mâncam până se umple stomacul
Nu mâncam până se umple stomacul

Încă nu nu au fost înțelese pe deplin mecanismele complete din spatele acestor efecte, deși restricția de calorii pare să reducă acumularea radicalilor liberi toxici care sunt în mod normal rezultatul metabolismului nostru și care pot dăuna celulelor. Unii oameni de știință au susținut că organismul experimentează și consumul redus de calorii ca un stres foarte ușor, ceea ce își schimbă semnalizarea pentru a se concentra pe întreținerea celulelor (mai degrabă decât, să zicem, construirea unui țesut nou).

 „Restricția calorică pare să reducă daunele ADN-ului și să îmbunătățească reparația ADN-ului”, spune Diddahally Govindaraju, genetician la Universitatea Harvard, din Boston. Acest lucru scade riscul de a forma mutații dăunătoare în ADN-ul nostru ce ar putea duce la boli precum cancerul, iar ” integritatea genomului pare să fie o trăsătură printre centenari.” Pe lângă faptul că sunt destul de frugale, dietele din zonele albastre sunt în principal bazate pe plante, ceea ce poate contribui la o mai mare sănătate a inimii.

2. Conexiune socială și spirituală

În plus față de obiceiurile alimentare, de o importanță egală sunt viețile sociale de care se bucură acești centenari: oamenii din zonele albastre tind să trăiască în comunități extrem de integrate. Acum este bine acceptat faptul că un sentiment de conexiune socială ajută la reducerea efectelor stresului, în timp ce responsabilitatea menținerii acestor prietenii încurajează o activitate fizică și mentală mai mare. Potrivit psihologului Julianne Holt-Lunstad de la Brigham Young University, din Provo, Utah, calitatea relațiilor noastre este la fel de importantă pentru sănătatea noastră ca exercițiul sau dieta.

Religia oferă o sursă importantă de conexiune socială în zonele albastre. Oamenii din Loma Linda sunt în majoritate adventiști din Ziua a șaptea, de exemplu, în timp ce Nicoyanii și Sardinienii sunt catolici, Ikarienii sunt greci ortodocși, iar în Okinawa, localnicii practică religia Ryukyuan. Scriind o lucrare pentru American Journal of Lifestyle Medicine, Buettner a arătat că toate cele cinci persoane din cei 263 de centenari din Zona Albastră pe care i-a intervievat făceau parte dintr-un fel de comunitate spirituală.

Chiar și ateii se pot bucura de longevitate. Unele orașe au deja tradiții seculare privind diverse adunări care oferă timp pentru contemplare, meditație și sprijin social din partea unor persoane cu gândire asemănătoare, care ar trebui, în teorie, să aibă multe din aceleași efecte care să sporească viața fără crezul intervenției divine. Teama pe care o experimentăm în natură poate avea și beneficii similare.

3. Ceaiul și cafeaua

Atunci când vine vorba de elementele specifice dietei, de exemplu, este interesant de menționat că pe insula greacă Ikaria, populația este cunoscută să bea câteva căni de ceai și cafea pe zi, iar acest lucru pare asociat cu reducerea boli cardiovasculare din regiune. Constatarea pare să se potrivească cu studii longitudinale din alte părți care arată că consumul a câteva căni din aceste băuturi calde pe zi poate reduce riscul de probleme precum bolile cardiovasculare. Acest lucru se poate datora faptului că aceste băuturi conțin mulți micronutrienți, cum ar fi magneziu, potasiu, niacină și vitamina E, care acționează ca antioxidanți, eliminând radicalii liberi toxici care pot fi în spatele multor boli.

Cafeaua grecească - obținută prin fierberea cafelei fin măcinată într-o oală îngustă înaltă - se crede că este deosebit de bună pentru organism, deoarece eliberează polifenoli, cunoscuți sub numele de acizi clorogenici, care reduc inflamația în întregul corp. Inflamația contribuie la multe boli legate de vârstă, cum ar fi promovarea creșterii plăcilor în arterele tale care duc la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, astfel încât consumul regulat de polifenoli antiinflamatori precum acizii clorogenici ar putea reduce aceste daune.

Aceste băuturi sunt, de asemenea, asociate cu un risc mai mic de diabet de tip II. Prin diferite căi, compușii care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante - cum ar fi acizii clorogeni - par să ne stabilizeze nivelul de zahăr din sânge, reglând absorbția de energie a celulelor noastre și împiedicându-le să dezvolte rezistență la insulină - un precursor al diabetului.

Doi turiști au vrut să plece din Sardinia cu 40 de kilograme de nisip
Doi turiști au vrut să plece din Sardinia cu 40 de kilograme de nisip

Băuturile cofeinizate nu sunt cu siguranță un elixir garantat al vieții. Însă combinate cu o dietă moderată, scăzută de calorii, acestea pot contribui la o existență mai lungă și mai sănătoasă.

La fel ca mâncarea din Okinawa și Sardinia, dieta în Ikaria este în special în cantitate redusă de carne și bogată în fructe și legume proaspete. „Nici măcar nu mănâncă atât de mult pește, cum te-ai putea aștepta pentru oamenii care locuiesc pe o insulă”, spune Chrysohoou.

4. Soluții dulci-amare

Și longevitatea excepțională a locuitorilor din Okinawa a generat mult interes pentru două dintre cele mai comune ingrediente ale sale: cartoful dulce și pepene amar - care pot avea proprietăți terapeutice extraordinare.

În timp ce orezul este carbohidratul de bază pentru cea mai mare parte a Japoniei, cartoful dulce a fost mult timp cel mai frecvent carbohidrat pe Okinawa de când a fost introdus pentru prima dată în anii 1600. Spre deosebire de alimentele precum pâinea albă, acesta are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că energia sa este eliberată lent în fluxul sanguin. Mai mult, acesta este plin de substanțe nutritive precum vitaminele A, C și E: antioxidanți care pot opri radicalii liberi dăunători și care reduc și inflamația.

De asemenea, conținutul de potasiu al cartofilor dulci ajută la reducerea tensiunii arteriale, este bogat în fibre esențiale pentru un microbiom intestinal sănătos și are un conținut scăzut de colesterol și grăsimi saturate, toate acestea ar trebui să reducă riscul de boli cronice.

Pepenele amar arată cam ca un castravete bombonat, cu un gust cam ca ceaiul negru. Este utilizat într-o varietate de feluri de mâncare. Se poate pune în salate sau în diverse sucuri. Ca și cafeaua grecească băută în Ikaria, conține compuși care pot stabiliza absorbția și metabolismul glucozei, reducând riscul de rezistență la insulină și diabetul de tip II.

Și diverse tipuri de alge marine consumate în Okinawa ar avea un rol în  eliminarea bolilor legate de vârstă.

5. Mediul înconjurător: Peisaje sălbatice și radioactivitate

Mai puțin cercetată, dar la fel de tentantă, este posibilitatea ca tocmai locul în care trăiesc oamenii din ”Zonele Albastre” să poată avea câteva indicii asupra longevității lor excepționale.

Zona Albastră din Sardinia, de exemplu, se află în partea muntoasă a insulei. Majoritatea centenarilor care trăiesc în Sardinia au fost muncitori agricoli, iar conform cercetătorilor, cărările abrupte au crescut activitatea fizică a vieții lor de zi cu zi. Au fost sportivi datorită peisajului natural și a modului de viață tradițional.

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Însă cercetătorii au fost intrigați de prezența unor niveluri scăzute, dar semnificative de radioactivitate pe Zona Albastră din Ikaria. Insula din Marea Egee este împărțită în esență în două zone distincte din punct de vedere geologic: estul, format din roca metamorfică sedimentară, iar vestul, care se află pe un pat de granit care scurge radon radioactiv în faimoasele sale izvoare.

În mod uimitor, longevitatea populației pare să fie cea mai ridicată în acele regiuni ușor radioactive, în timp ce oamenii din est au niște vieți ușor mai scurte. Legenda locală spune că acele izvoare din vestul insulei produc „apă nemuritoare”. Aceasta ar putea fi o simplă coincidență, dar Chrysohoou indică cercetările din SUA, care au găsit și această corelație ciudată între nivelurile scăzute de radiații de mediu și longevitate.

 „Statele din Munții Stâncoși, de exemplu, au o prevalență mai mică de moarte prin cancer în comparație cu statele din Golf”, spune Chrysohoou - cu toate acestea, radiațiile de fundal din Idaho, Colorado și New Mexico sunt de aproximativ trei ori mai mari decât radiațiile naturale de fundal din Louisiana, Mississippi și Alabama. Câteva studii efectuate pe animale au descoperit, de asemenea, că o doză foarte mică de radiații poate induce un răspuns antiinflamator și repararea ADN – ului, posibil în același mod în care stresul mic, dar benefic al restricției calorice poate declanșa mecanisme de protecție în interiorul celulelor.

Deocamdată, constatarea rămâne o curiozitate. Multe alte studii ar trebui să confirme că aceste tipare nu pot fi explicate de alți factori și mecanismele lor potențiale; Chrysohoou cu siguranță nu sugerează că băuturile radioactive ar putea fi elixirul evaziv al tinereții. „Este destul de periculos să te aștepți ca radioactivitatea să fie bună pentru sănătatea ta”, recunoaște ea.

6. Principiul moderației

În mod cert, longevitatea excepțională a Zonelor Albastre nu poate fi limitată la un singur ingredient magic, ci este combinația multor factori - unii dintre aceștia fiind împărțiți între regiuni, iar unii dintre ei fiind unici pentru fiecare loc. Cu toate că s-ar putea să nu fie la fel de ispititoare ca descoperirea unui elixir miraculos sau anti-îmbătrânire, există totuși multe moduri prin care am putea învăța din aceste descoperiri.

Mâncați moderat cu multe fructe și legume, faceți mișcare din abundență, beți cafea și ceai și găsiți spațiu pentru confortul spiritual (fie că este biserica sau o plimbare lungă pe munte) - acestea sunt lucruri pe care le putem construi cu toții în viața noastră de zi cu zi, mai scriu jurnaliștii de la BBC FUTURE.

Citește și:

Cele 5 ţări unde oamenii trăiesc peste 100 de ani

În satul ăsta oamenii trăiesc peste 100 de ani

Florin Chilian a slăbit 13 kg în 15 zile, doar cu apă și cafea. Cum funcționează dieta-șoc și ce spun medicii

Dieta care a ajutat-o pe Corina Dănilă să dea jos 20 kg

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net