Interzis în Sâmbăta Mare! Ce trebuie să știe românii despre ultima zi înainte de Paște

Ne mai desparte doar o singură zi de Sărbătoarea Paștelui, iar în acest moment ne aflăm în Săptămâna Patimilor, în care credincioșii își pot contempla credința și reface legătura spirituală cu Dumnezeu. Fiind o perioadă cu o încărcătură atât de puternică, există, evident, o mulțime de tradiții pe care creștinii le urmează. Iar cum ne mai desparte doar o zi de Paște, iată ce trebuie să evitați în Sâmbăta Mare!

Ne mai desparte o singură zi de Paște. / foto: Shutterstock
Ne mai desparte o singură zi de Paște. / foto: Shutterstock

După cum știm deja, ne aflăm spre finalul Săptămânii Patimilor, în care toți credincioșii creștini au avut oportunitatea de a reflecta asupra credinței lor și de a putea oferi un nou suflu de viață relației pe care o au cu Dumnezeu. În această săptămână, Biserica aduce aminte credincioșilor de patimile suferite de Iisus Hristos, iar duminică, credincioșii ortodocși vor sărbători Învierea Domnului, cel mai important eveniment din Creștinism.

Desigur, după cum ne putem imagina, o perioadă atât de încărcată de tradiție are și o mulțime de obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le aibă în vedere. Având în vedere că ne mai desparte doar o singură zi de Sărbătoarea Paștelui, creștinii trebuie să cunoască ce spun datinile despre Sâmbăta Mare. De exemplu, în dimineața de sâmbătă, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru a se spovedi și împărtăși, de regulă, în haine noi. Sâmbăta este și ziua în care, în mod tradițional, sunt pregătite bucatele pentru masa de Paște, conform informațiilor din adevarul.ro.

În Sâmbăta Mare se sacrifică mielul de Paște 

În mod tradițional, Sâmbăta Mare este ziua în care este sacrificat mielul pentru masa de Paște, iar tot în această zi vor începe gospodinele să pregătească bucatele tradiționale. Seara este făcut și coșul pentru slujba de a doua zi, care va fi luat la biserică. În el sunt puse bucate precum ouăle roșii, drobul, pasca, dar și un ștergar curat și o lumânare albă.

De asemenea, noaptea de sâmbătă spre duminică este și momentul în care credincioșii vor merge la biserică pentru a lua Lumina Sfântă. Simbolizând Învierea Mântuitorului, credincioșii trebuie să aprindă lumânări și la cimitir.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net