Cea mai puternică rugăciune din Postul Paștelui. Rostește-o până în ziua Învierii și vei fi ferit de rele

Ultima actualizare:

De-a lungul Postului Paștelui există nenumărate tradiții de la care credincioșii ortodocși  nu se abat. Dorind să se „detoxifice” spiritual de toate problemele acumulate de-a lungul anului, românii au la îndemână o mulțime de rugăciuni pe care le pot rosti. Însă, cea mai puternică dintre acestea este cea către Sfântul Efrem Sirul.

Există o rugaciune specială rostită de-a lungul Postului / foto: shutterstock.com
Există o rugaciune specială rostită de-a lungul Postului / foto: shutterstock.com

O rugăciune specială, mai ales în perioada Postului Paștelui, de luni până vineri, oprindu-se în miercurea din Săptămâna Patimiilor, preoții vor rosti această rugăciune. Citită de două ori pe zi de-a lungul postului, rugăciunea către Sfântul Efrem Sirul are ca scop „vindecarea” credincioșilor de toate probleme spirituale pe care le au, cum ar fi lenea, mândria, anxietățile, dar și folosirea injuriilor.

Postul Paștelui este cel mai lung post din an, de-a lungul acestuia credincioșii având șansa de a se „reîncărca” spiritual, urmând datinile și rigorile bisericii. Nu trebuie pierdut din vedere că postul, indiferent care ar fi acesta, nu este o simplă „dietă”, ci un exercițiu de autocontrol, precum și de pietate.  

Desigur, există și pentru această rugăciune un anume tipar care trebuie respectat. De exemplu, odată rostită, în cursul postului, se face o metanie, în mod normal, fie până la pământ sau măcar până la brâu, conform informațiilor oferite de viva.ro. Evident, rugăciunea poate fi rostită oricând, însă datinile din țara noastră îi conferă un rol special în perioada premergătoare Paștelui.

Rugăciunea către Sfântul Efrem Sirul poate fi rostită și în timpul altui post

Deși capătă o importanță deosebită în timpul Postului Paștelui, rugăciunea poate fi rostită oricând, credincioșii sinceri și doritori de a se apropia de divinitate putând simți apropierea de Dumnezeu indiferent de data din calendar. 

Rugăciunea nu este una grea, textul acesteia fiind, practic, o doleanță trimisă către Dumnezeu, prin care cerem să fim apărați de sentimentele spirituale negative, precum lenea, trufia, anxietățile și folosirea de cuvinte de ocară. După fiecare astfel de doleanță, datina cere să efectuăm o metanie.

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l dă mie. (1 metanie mare)

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului Tău. (1 metanie mare)

Așa, Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin' (1 metanie mare)

Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui este urmată de patru stihuri, care trebuie rostite de trei ori. Fiecare stih este însoțit de o metanie mică.

„Dumnezeule, milostiv fi mie păcătosului; Dumnezeule, curăţește-mă pe mine păcătosul; Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă; Fără de număr am greșit, Doamne iartă-mă”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton  Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
animale companie istock jpg
profet india razboi jpg
mancare pisica compressor 1200x800 jpg
Concert Coldplay Bucuresti 02 foto Denis Grigorescu jpeg
Tigaie - bucatarie - mancare - gatit FOTO Shutterstock
card1 jpeg
295526104 10224223540070101 7719136483617687161 n jpg
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net