Invenţiile astea schimbă omenirea
Ştiinţa a luat-o razna. Niciodată omul nu a fost supus schimbării într-un ritm mai accelerat ca în secolul XXI. Evoluţia umanităţii a păşit pe o nouă treaptă. Cine nu se adaptează ajunge să nu se mai integreze în societatea contemporană. Însă credeaţi că viitorul a devenit mai predictibil datorită tehnologiei? Oamenii de ştiinţă vin să ne contrazică pentru că noile invenţii vor schimba definitiv omenirea în viitorul apropiat.
Cine ar fi visat acum 20 de ani că poate dialoga liber cu întreaga planetă? Cine ar fi crezut că biblioteci întregi vor încăpea într-un telefon şi că o simplă mişcare a degetului pe un ecran tactil poate deschide noi universuri ale cunoaşterii? Iată că în 2018, compania Sonitus Technologies a anunţat că a semnat un contract de 10 milioane de dolari cu Ministerul Apărării SUA pentru un produs care pe mulţi i-ar băga în paranoia. Este vorba de „Molar Mic” sau „microfonul din măsea”. Un dispozitiv care se ataşează pe ultimul molar şi funcţionează ca o cască şi microfon fără fir.
Dispozitivul va fi livrat exclusiv către armata SUA, dar este foarte posibil ca tehnologia să ajungă pe piaţă în câţiva ani. Practic dispozitivul funcţionează folosind vibraţiile sunetului prin oasele scheletului uman, traducându-le în cuvinte articulate şi redau sunetul către urechea internă a utilizatorului de la nivelul maxilarului. ”Practic, vom putea vorbi de sub apă, vom putea vorbi fără să deschidem gura, vom vorbi direct ”din cap” cu interlocutorii noştri”, susţine directorul de la Sonitus Technologies, Peter Hadrovic. Dispozitivul se conectează la sursa de semnal a convorbirii printr-un câmp magnetic de proximitate. Este dotat cu o baterie care se încarcă fără fir, este rezistent la apă şi capabil să transforme vibraţiile din dinţi şi oasele craniului în sunete articulate sub formă de cuvinte.
”Osul uman este un foarte bun conductor al sunetului. Orice vibraţie receptată este transmisă nealterat până la microfonul care o trimite apoi sub formă de mesaj către telefonul mobil sau staţia de emisie/recepţie la care e este conectat”, a explicat Hadrovic. Aparatul minuscul poate fi demontat şi fixat la loc după bunul plac al utilizatorului. În funcţie de aplicaţiile instalate în telefonul inteligent, microfonul poate da comenzi către acesta prin care să comande activarea GPS-ului, deschiderea unor aplicaţii de tipul ”Whats App”, ”Waze”, ”Google Maps” sau ”Messenger”. Tot prin comandă vocală se poate comanda iniţierea unui apel telefonic sau încheierea unei conversaţii deja începute.
Ce este interesant la Molar Mic este faptul că vom fi siguri că nimeni din jurul nostru nu va şti vreodată ce vorbim la telefon. Şi asta pentru că nu ne poate citi pe buze cuvintele şi nu aude nimic din ceea ce auzim noi pentru că sunetul este transmis direct în urechea noastră internă. Însă specialiştii de la Sonitus avertizează că noul mod de conversaţie nu este unul convenţional şi că ”utilizatorul trebuie mai întâi să îşi dezvolte abilităţile necesare unui astfel de tip de comunicare”. Studiile realizate pe voluntari au confirmat faptul că Molar Mic nu afectează auzul, nu strică dantura şi nu răneşte gingiile în timpul utilizării prelungite (până la 12 ore).
Creatorii dispozitivului recomandă scoaterea microfonului din gură în timp ce mâncăm, dar menţionează că în cazul în care este înghiţit poate fi eliminat uşor, fără să producă răni interne. În momentul în care Molar Mic va intra în producţie şi va fi lansat pe piaţă, el nu va putea fi folosit decât de persoanele de peste 16 ani.
Roboţelul «Strânge tot»
V-aţi săturat de dezordinea din casă? De hainele aruncate aiurea şi pantofi desperecheaţi? Roboţelul IA (Inteligenţă Artificială) este capabil să strângă în locul vostru. Dotat cu un computer performant şi o capacitate de stocare de informaţii colosală, IA învaţă de la voi unde şi cum stau lucrurile la voi în casă. Vede şi înţelege rostul obiectelor şi poate împerechea adidaşii, face distincţia între mingea de tenis şi un ghemotoc de lână şi înţelege ce este gunoi şi ce nu. Robotul a fost creat de specialiştii de la MIT şi se află încă în probe.
Va fi lansat pe piaţă într-un viitor apropiat de îndată ce specialiştii vor putea să dezvolte o aplicaţie pentru telefonul inteligent prin care IA să ceară permisiuni de la utilizator. IA este dotat cu un sistem performant de auto-locaţie care îi permite orientarea în spaţiu şi vizualizarea unor trasee precise prin locuinţa voastră. Are o autonomie de până la 8 ore de funcţionare. Se reîncarcă singur când bateria e epuizată.
Robo-bebe, doctor în medicină
Se numeşte HAL şi pare o păpuşă. Însă nu este deloc aşa. Spre deosebire de IA şi de Molar Mic, HAL este deja disponibil la un preţ de 48.000 $. Robo-bebe este cel mai bun pacient pe care îl pot avea studenţii la medicină pentru că suportă următoarele proceduri medicale: defibrilator, măsurarea glicemiei, măsurarea tensiunii, cateter urinar, teste de sânge pe antebraţ, monitorizare în timp real a nivelului de oxigen, intervenţii chirurgicale pe căile respiratorii, teste EKG şi introducerea unui tub respirator. Păpuşoiul-minune a fost creat de Gaumard Scientific şi este dotat cu un computer ultra-performant.
Cunoştinţele de care dispune sunt demne de un profesor la medicină şi HAL poate interveni şi corecta un student în timp ce acesta lucrează pe el. HAL este utilizat deja în spitale universitare din Singapore, China, SUA sau Marea Britanie. Rezultatele studenţilor care au lucrat cu el au fost remarcabile.
Oglinda magică!
De la distanţă pare o oglindă simplă, o parte din mobilierul camerei. În realitate este un scaner 3D creat de compania Naked Labs, care a elaborat un sistem de monitorizare eficientă şi profesionistă a indicilor corporali. Dispozitivul costă 1.395 de dolari, are capacitatea de a scana corpul uman la 360 de grade, de a-i calcula greutatea, grăsimea corporală, raportul grăsime-masă musculară, postura şi problemele încheieturilor.
„Oglinda” este de fapt primul aparat de analize disponibil la domiciliul clientului. „Oamenii caută aparate care să studieze elaborat transformările de zi cu zi ale corpului uman şi să dea semnale de alarmă atunci când este cazul şi când se mai poate face ceva pentru a repara problema”, a explicat Farhad Farahbakhshian, directorul companiei Naked Labs.