Istoria neștiută a universității care a dat 31 de prim-miniștri, un șef de stat și 50 de laureați ai premiului Nobel

Ultima actualizare:

Începând cu secolul al XII-lea, când au apărut primele referiri scrise despre universitate, acesta a fost locul unde cele mai strălucite minți din întreaga lume s-au adunat pentru a explora și dezvolta cunoașterea. Este cea mai veche instituție de învățământ superior din lumea anglofonă și de șapte ani domină topul universităților din întreaga lume. Este singura instituție de învățâmânt care a dat de-a lungul anilor 31 de prim-miniștri, dar și 50 de laureați ai premiului Nobel.

 Istoria celebrei Universități Oxford

Universitatea Oxford, cea mai bună din lume. Sursă Foto: Britannica
Universitatea Oxford, cea mai bună din lume. Sursă Foto: Britannica

Istoria Universității din Oxford nu poate fi înțeleasă fără istoria orașului care i-a dat numele. Oxfordul este situat la 90 km nord-vest de Londra și are o vechime de 11 secole. Prima atestare documentară a așezării apare în cronica anglo-saxonă, în anul 912 d.Hr. La Oxford s-a născut Richard Inimă de Leu și tot aici s-a refugiat regina Matilda, pretendentă la tronul regelui Stephen, scrie Britannica.

Universitatea Oxford a luat naștere în timpul domniilor lui Henric al II-lea și Ludovic al VII-lea, prin migrația studenților englezi izgoniti de la Universitatea din Paris, în anul 1167. În secolul următor apar primele colegii. Trei dintre ele sunt: University College (1249), Balliol College (1263) și Merton College (1264). Din punct de vedere arhitectural, marea majoritate a colegiilor, mai ales cele construite în secolele XIII-XVI, au aspect monastic și militar medieval, fiecare cu zid de incintă și o poartă masivă.

Fiecare colegiu are câte o capelă, care servește drept sală de adunare. Tot aici se află locuințele membrilor colegiului, printre care se remarcă apartamentul decanului, toate în aliniament cu zidul.

Colegiile de la Oxford. Unul a inspirat Școala de vrăjitorie din Harry Potter

Universitatea Oxford are în prezent 36 de colegii. Dintre acestea, Colegiul Christ Church a fost inspirația pentru Școala de vrăjitorie Hogwarts din seria Harry Potter.

Colegiul Christ Church. Sursă foto: Oxford University
Colegiul Christ Church. Sursă foto: Oxford University
  • Christ Church (înființat de cardinalul Wolsey, 1525, reînzestrat de Henric al VIII-lea, în 1546) – este cel mai mare colegiu. Capela sa se află în locul mănăstirii Sf. Frideswide, cu o poartă turn masivă și un clopot de șase tone, construcția fiind în stil gotic. Dintre foștii studenți se numără matematicianul Charles Dodgson (autorul lui „Alice în Țara Minunilor”). Christ Church este celebru și pentru apariția sa în seria fantastică Harry Potter unde era Școala de vrăjitorie Hogwarts.
  • Colegiul Merton (înființat în 1264 de episcopul de Rochester, Walter de Merton, lord cancelar al Angliei) – adăpostește cea mai veche bibliotecă medievală din Anglia.
  • Colegiul Balliol (înființat în 1263 de castelanul John de Balliol) – aici au studiat: regele Olaf V al Norvegiei, premierii conservatori Harold Macmillan și Edward Heath, istoricul Arnold Toynbee și poetul Algernon Charles Swinburne.
  • University College (înființat în 1249 de arhidiaconul William of Durham) – aici a studiat poetul Shelley, exmatriculat în urma publicării în 1811 a faimosului pamflet în favoarea ateismului.
  • Oriel (înființat în 1326 de Eduard al II-lea) – este prima fundație regală. Aici au studiat: Sir Walter Raleigh, explorator, om politic și scriitor, Cecil Rhodes, premier al coloniei Capului, Thomas Arnold (reformator al școlilor secundare private) și cardinalul catolic John Newman.
  • Corpus Christi (înființat în 1517, de episcopul Richard Fox de Winchester) – are cea mai veche catedră de limba elină.
  • Queen’s (înființat în 1341, de Robert de Eglesfield, reînzestrat de regina Philippa, soția lui Eduard al III-lea) – deasupra intrării fațadei de pe High Street se înalță un mic templu circular cu statuia reginei Charlotte. Aici au studiat: Eduard, „Prințul Negru”, Henric al V-lea și astronomul Edmund Halley.
  • Colegiul All Souls (înființat în 1438, de arhiepiscopul de Canterbury, Henry Chichele) – a fost construit ca un memorial al lui Henric al V-lea și al combatanților morți în Războiul de 100 de ani din Franța.
  • Colegiul Jesus (întemeiat în 1558 de Elisabeta I) – pentru studenții galezi.
  • Colegiul Magdalen (1458, William de Waynflete, episcop de Winchester și lord-cancelar al Angliei) – a dat și numele podului de pe râul Cherwell. Imediat după pod se înalță un pod gotic masiv cu clopot (1509). Colegiul are un imens crâng și un parc englez cu căprioare.
  • Exeter (înființat în 1314, de Walter de Stapeldon, episcop de Exeter) – în interiorul capelei neogotice sunt tapiserii executate de William Morris și Edward Burne-Jones, care au studiat aici.

31 de prim miniștri și un șef de stat au studiat la Oxford

Recunoscută în mod constant drept una dintre cele mai bune universități din lume, Oxford și-a consolidat acest statut datorită programelor academice excepționale, cercetării de vârf și resurselor educaționale impresionante.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Universității Oxford este numărul impresionant de lideri și inovatori care au absolvit această instituție.

Printre aceștia se numără 31 de prim-miniștri britanici, inclusiv Winston Churchill, Margaret Thatcher și Theresa May, care au influențat profund istoria politică a Marii Britanii și a lumii.

De asemenea, Oxford a educat numeroși lideri internaționali, printre care și un șef de stat – președintele american Bill Clinton, care a studiat la această universitate în cadrul unui program de burse Rhodes.

Apriximativ 50 de laureați ai premiului Nobel au studiat la Oxford

Mai mult decât atât, Oxford se poate mândri cu o tradiție bogată de cercetare științifică și inovație.

Aproximativ 50 de laureați ai Premiului Nobel au fost afiliați universității de-a lungul anilor, contribuind semnificativ la progrese în domenii precum fizica, chimia, medicina și economia. Printre aceștia se numără Dorothy Hodgkin, laureată Nobel în chimie, și Richard P. Feynman, un fizician teoretic influent.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net