Joburile de 1.000 de euro pe care nu și le doresc românii. Aceștia preferă ajutorul social

Ultima actualizare:

România se confruntă cu o problemă apăsătoare în ceea ce privește construcția de autostrăzi. Chiar dacă angajatorii oferă salarii de 4.000-5.000 de lei (aproximativ 800-1.000 de euro) și chiar 1.000 de euro lunar pentru locurile de muncă din construcții, pare că aceste oferte nu reușesc să atragă forța de muncă locală. De cealaltă parte, beneficiarii de ajutoare sociale preferă să rămână în zona lor de confort în detrimentul unui loc de muncă stabil, generând astfel o dilemă pentru dezvoltarea infrastructurii.

Bani. Foto: arhiva.
Bani. Foto: arhiva.

Situația actuală pe șantierele autostrăzilor

Un exemplu recent este oferit de doi constructori care lucrează la două tronsoane ale autostrăzii Sibiu-Pitești - Tigveni-Cornetu și Cornetu-Boița. Cu toate că angajatorii oferă salarii competitive de până la 1.000 de euro lunar, disponibilitatea localnicilor pentru astfel de locuri de muncă este redusă. Conform presei locale, rezidenții preferă să primească ajutoare sociale decât să se angajeze pentru salarii care depășesc media actuală din piața muncii.

Salariile de 5.000 de lei nu atrag atenția

Salariile de 4.000-5.000 de lei nu reușesc să atragă atenția locuitorilor, aceștia considerând această remunerație insuficientă pentru munca depusă în condiții fizice dificile. Cu lopata în mână și eforturi semnificative, unii săteni susțin că aceste salarii nu reflectă efortul și sacrificiile pe care le fac.

Deficit de forță de muncă în mediul rural

Problema nu este specifică doar constructorilor de autostrăzi; investitorii se plâng că forța de muncă în mediul rural se subțiază rapid. Există mai multe explicații pentru această situație. În primul rând, o mare parte din tinerii din sate au plecat să lucreze peste hotare, contribuind la creșterea numărului de emigranți. În al doilea rând, migrația către orașe a tinerilor este o consecință a lipsei oportunităților de angajare stabile în mediul rural.

Ajutoare sociale și munca cu ziua

Un alt aspect semnificativ este legat de modul în care ajutoarele sociale influențează opțiunile persoanelor apte de muncă. Mulți aleg să primească ajutoare sociale în detrimentul angajării pe termen lung. Aceasta poate fi explicată prin faptul că ajutoarele primite de la autorități, împreună cu activitățile cu ziua, asigură strictul necesar.

În timp ce locuitorii locali par să evite aceste locuri de muncă, angajatorii sunt nevoiți să importe forța de muncă din Asia pentru a acoperi volumul de muncă necesar. Acești muncitori, dispusi să lucreze pentru salarii de 4.000 de lei sau mai puțin, devin o soluție temporară, dar costisitoare, pentru dezvoltarea infrastructurii în România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net