Josephine Baker, dansatoarea spioană din al Doilea Război Mondial, pe scena unui teatru din București

Ultima actualizare:

Josephine Baker fusese numită de Picasso „Nefertiti a zilelor noastre” și catalogată de Hemingway drept „cea mai senzaţională femeie pe care a văzut-o cineva vreodată”.

Onorariul achitat de Constantin Tănase, 100.000 de lei, în 1928

Născută în 1906, senzaționala Josephine Baker a fost dansatoare, actriță și cântăreață. Artista făcea senzație pe scenele din marile capitale ale lumii cu celebrul Charleston, adus din Statele Unite ale Americii, conform Historia.ro.

Preferata publicului european era de origine americană, născută la St. Louis, statul Missouri, dar din cauza segregaţiei rasiale, părăsise țara natală după debutul în New York. Când a ajuns în România avea doar 22 de ani și era cea mai bogată femeie de culoare din Europa.

Citește și: Iubirile pătimaşe ale Mariei Tănase. Ce i-a reproşat Constantin Brâncuşi

În 1928, plecat la Londra cu treabă, fenomenalul Constantin Tănase s-a întors acasă fără 100.000 de lei. Suma era onorariul pentru două reprezentații pe scena Cărăbușului (n.r. actualul Teatru Constantin Tănase, din București) pentru frumoasa vedetă internațională de music-hall Josephine Baker.

Era cel mai mare contract pe care îl plătise vreun director de teatru din România – dar și artista era pe măsură. Tănase era pus pe cheltuit: a mai angajat 16 dansatoare londonze pentru a le învăța pe ale noastre dansurile moderne și îl aduce la pupitru pe Ben Hors, specialist în jazz.

Vezi și: 74 de ani de la moartea lui Constantin Tănase

Artista a venit până la București în Orient Express, cel mai luxos și mai în vogă tren al vremurilor. A fost așteptată în gară de Tănase, dar și de alte câteva sute de ziariști și alți oameni care auziseră de venirea ei. În drum spre hotel, mașina a oprit de câteva ori doar pentru a fi umplută până la refuz cu flori – dorința artistei, impresionată, pare-se, de țigăncile florărese.

Spectacolul a impresionat şi el, iar ea a vrăjit – și vraja a ținut mult și bine, căci, peste 40 de ani, Josephine Baker a fost invitată la Festivalul „Cerbul de Aur”.

Pentru scena internațională ea a rămas cunoscută datorită apariției exotice și provocatoare – hainele sumare, cu influențe tribale sau doar din franjuri și paiete, părul negru, lucios, scurt și un zâmbet care lumina sala. Pentru Franța, însă, Josephine Baker a fost o eroină.

Nu rata nici: Irina Rimes, remix după Maria Tănase de „Ziua Brâncuși”. Tot ce nu s-a văzut la marele eveniment

În timpul ocupației naziste, ea a lucrat pentru serviciile de informații ale generalului De Gaulle, iar la finalul războiului a fost răsplătită cu Legiunea de Onoare.

Josephine a decedat pe 12 aprilie 1975, din cauze naturale, la vârsta de 68 de ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dementa jpg
image png
americanca mutata in romania jpg
film wroclaw 1997 jpg
carte pixabay jpg
nicolae ceausescu facebook png
inundatii polonia jpg
Parlamentul Ungariei Budapesta shutterstock 286590863 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net