La ce să fii atent când alegi centrala termică

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Odată cu venirea sezonului rece, multe asociaţii de proprietari dau drumul la căldură cât mai târziu posibil. Iar tu îngheţi în casă doar pentru că vecinii nu vor să plătească de pe acum agentul termic. Degeaba insişti, te cerţi, nu ai ce face, eşti la cheremul lor. Nu-ţi rămâne decât să mai pui un cojoc pe tine sau să-ţi instalezi o centrală termică.

Dacă te-ai săturat ca în fiecare toamnă să dârdâi de frig în casă pentru că vecinii nu sunt de acord să dea drumul la căldură, ar trebui să te gândeşti serios să-ţi cumperi o centrală termică. Iar decizia trebuie luată acum, cât mai ai timp. Asta, pentru că, după 1 octombrie, RADET nu mai primeşte cereri de debranşare în ideea în care oricând, după această dată, este posibil să bage apă caldă în calorifere. Dacă eşti deja debranşat de la RADET, ar trebui să începi să cauţi modelul de centrală care ţi se potriveşte. Iată mai jos la ce să fii atent!

Află necesarul termic al locuinţei. Înainte de a alege modelul, trebuie să cunoşti necesarul termic al locuinţei. Asta presupune să ştii cu aproximaţie de câtă căldură are nevoie apartamentul. Va trebui să ţii cont de numărul încăperilor, numărul caloriferelor, etajul la care se află apartamentul, orientarea sa cardinală. De asemenea, trebuie să iei în calcul dacă blocul e sau nu izolat termic. 

Eficienţă energetică mare. Alege un model cu eficienţă energetică mare. Astfel, vei face economie la curentul electric. La fel care oricare alt aparat electrocasnic, centrala termică, odată băgată în priză, consumă energie. Chiar dacă e un model pe gaze. 

Atenţie la puterea termică. Nu uita să iei în calcul capacitatea de furnizare a apei calde! Producerea de apă caldă depinde de puterea termică a centralei. Cu cât puterea centralei este mai mare, cu atât debitul de apă caldă va fi mai mare. Evident, vor putea folosi apa caldă simultan mai multe persoane: tu poţi spăla vasele în bucătărie, soţul tău poate face liniştit un duş. 

Centrală clasică sau în condensare? Principala diferenţă între centrala termică clasică şi cea în condensare constă în eficienţa lor energetică: cele clasice au un randament de până 92-94%, iar cele în condensare ajung la o eficienţă de 107-109%, datorită componentelor ce permit recuperarea căldurii din condens. Acest lucru presupune un consum mai mic de combustibil. 

Uite ce găseşti în magazine!

Care sunt paşii pentru debranşarea de la RADET 

Depune cererea de debranşare - Cererea de debranşare trebuie să cuprindă informaţii cu privire la adresa solicitantului (cea din buletin), adresa locuinţei pentru care se cere debranşarea, motivele pentru care vrei să renunţi la sistemul centralizat de încălzire (îţi pui centrală termică sau beneficiezi de o altă sursă de încălzire). De asemenea, trebuie să oferi o adresă de mail şi o adresă fizică, alta decât cea de domiciliu, pentru corespondenţă. Acest formular se regăseşte pe site-ul radet.ro la adresa www.radet.ro/clienti_derebransare.php. Cererea trebuie să aibă avizul asociaţiei de proprietari şi o poţi trimite la adresa str. Cavafii Vechi, nr. 15. 

Vei primi un acord de principiu - După ce ai depus cererea de debranşare, RADET îşi va da acordul de principiu şi te va înştiinţa cu privire la condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti. Printre acestea se numără acordul vecinilor de apartament – cei de deasupra ta, cei de pe palier cu tine şi cei de sub tine şi acordul scris al asociaţiei de proprietari. 

Depune dosarul de debranşare - Acesta trebuie să conţină proiectul de debranşare întocmit de o firmă specializată, acordul vecinilor, acordul asociaţiei de proprietari, acordul de principiu din partea RADET, adeverinţa apartamentelor deja debranşate, acord acces Distrigaz, copia după chitanţa care dovedeşte că ai plătit taxa de debranşare, copia după buletin, după contractul şi planul casei. 

Ţi se emite un referat tehnic de debranşare – Va trebui să aştepţi aprobarea dosarului de debranşare care se face în termen de 10-30 de zile lucrătoare. Este recomandat să suni, în acest interval de timp, la Direcţia Tehnică şi Investiţii – Serviciul Tehnic RADET, telefon: 0372.757.909 int. 255. Dacă răspunsul este afirmativ, vei primi un Referat Tehnic de Debranşare. Acesta trebuie semnat de vecini şi de reprezentanţii asociaţiei de proprietari. 

Mergi la secţia de termoficare - Referatul de debranşare se depune la secţia de termoficare de care aparţii, pentru a ţi se întocmi devizul de plată aferent lucrărilor. Devizul se achită la casieria RADET din str. Cavafii Vechi, nr. 15. Cu chitanţa primită te vei întoarce la secţia de termoficare, pentru a face dovada plăţii. Suma de bani variază în funcţie de apartament şi de cantitatea de apă din instalaţie care se pierde prin golire.  Debranşarea va fi realizată de reprezentanţii secţiei de termoficare, iar la sfârşitul lucrării vei primi un proces verbal de debranşare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net