La ce să fii atent când îți cauți casă. Capcane de evitat la vizionare

Ultima actualizare:

    Prețurile sunt în ușoară creștere pentru că tot mai mulți români sunt interesați de achiziționarea unei locuințe
Prețurile sunt în ușoară creștere pentru că tot mai mulți români sunt interesați de achiziționarea unei locuințe

Unul din trei români plănuiește să își cumpere o locuință în următorul an, deși 70% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, arată un studiu Ipsos, realizat luna aceasta. Tocmai de aceea, cine vrea să facă investiția trebuie să fie extrem de atent la toate detaliile.

Ce caută românii

Conform studiului realizat pentru ING Bank, preferințele românilor s-au modificat pe fondul pandemiei. Contează spațiul exterior, dar și conexiunea la internet. Oamenii se uită la preț, la locație, la mărimea apartamentului și la anul construcției. Printre punctele mai puțin importante aspecte se enumeră existența unei piscine sau a aerului condiționat, poziționarea în apropiere de centrul localității sau chiar a locului de muncă. Pentru cei care dețin deja o locuință, dar sunt interesați să facă o schimbare, mărimea casei (38%) și spațiul exterior (35%) sunt aspectele pe care ar dori să le modifice.


    65% dintre românii care intenționează să cumpere o locuință vor să o facă împreună cu un partener
65% dintre românii care intenționează să cumpere o locuință vor să o facă împreună cu un partener
  • Prima selecție o faci, evident, din fața calculatorului, răsfoind site-urile cu anunțuri, făcând comparații, citind recomandări. Următorul pas este vizionarea, care e extrem de importantă. Conform specialiștilor imobiliare.ro, sunt 5 lucruri la care e bine să fii atent.
  • Împrejurimile. Vezi cât de ușor ajungi cu mașina personală sau cu mijloacele de transport în comun, cum este zona, ce facilități sunt în apropiere (magazine, farmacii, parcuri, școli, stații de autobuz), dar și lucruri care te-ar putea deranja (baruri, restaurante cu muzică, aglomerația). Încearcă să-ți imaginezi cum ar fi să locuiești acolo.
  • Blocul. Vezi dacă e renovat, termoizolat, dacă are crăpături, cât de bine e întreținut, cât e de curat. Neapărat verifică dacă e în categoria imobilelor cu risc seismic. Aruncă un ochi și la lista facturilor la întreținere pentru a vedea dacă există persoane cu restanțe majore.
  • Starea locuinței. Odată ajuns în apartament, nu te uita doar la elementele de suprafață. Nu te lăsa amăgit de o zugrăveală proaspătă. Fii atent la cât de vechi sunt instalațiile sanitare, cum arată întrerupătoarele sau panoul electric, dacă există urme de mucegai și igrasie. Vorbește cu administratorul și cere detalii despre bloc, întreabă dacă instalația sanitară a fost vreodată înlocuită.
  • Proprietarul. Contează și ce fel de om e proprietarul, dacă pare serios, de încredere. Acordă-ți un răgaz pentru a discuta mai mult cu el și nu te sfii să pui toate întrebările. Nu uita să întrebi dacă există loc de parcare.
  • Vecinii. Vrând, nevrând, ei vor face parte din viața ta, dacă vei ajunge să locuiești în acea comunitate. Încearcă să vorbești cu câteva persoane, ideal vecini din imediata apropiere e apartamentului vizat. Vezi ce fel de oameni sunt.

Capcane de evitat

  • Mirosurile neplăcute din zonă, de la intrarea în bloc și implicit din casă sunt semnale de alarmă. Nu te baza pe promisiuni că „se rezolvă, e un caz izolat”. Discută cu vecinii și fă mai multe vizite în zonă.
  • Lipsa locurilor de parcare. Dacă nu ai inclus, în prețul apartamentului, și un loc de parcare, evaluează zona. Cât este de aglomerată? Dacă vei sta seară de seară să cauți zeci de minute un loc liber, calitatea vieții pe termen lung va fi cu totul alta.
  • Presiunea scăzută a apei. Este o „capcană” imobiliară ce poate apărea în cazul blocurilor nou-construite, înalte, din cauză că rețeaua publică nu reușește să țină pasul cu ritmul alert al apariției de noi locuințe.

Ia în calcul și alte cheltuieli


    Puneți-vă de la început pe hârtie toate cheltuielile
Puneți-vă de la început pe hârtie toate cheltuielile

Atunci când îți faci calculele să îți cumperi o locuință, nu trage linie doar sub prețul cerut de vânzător! Trebuie să ai o rezervă suplimentară de bani și pentru restul cheltuielilor ce țin de taxele notariale și de întabulare, sau comisionul agentului imobiliar, care este între 2% și 3%. Cheltuielile nu se termină aici. Ba chiar trebuie să-ți pregătești buzunarul pentru o investiție destul de consistentă: renovarea și mobiliarea noii locuințe. Mobila de bucătărie costă 5.000 – 6.000 de lei, o canapea, o bibliotecă și o comodă în sufragerie depășesc 5.000 de lei, un pat și un dulap în dormitor 4.000 de lei, plus alte sute de euro electrocasnicele (televizor, frigider, mașină de spălat etc.). Dacă apartamentul este unul vechi și are nevoie de renovare, în funcție de necesități, va trebui să aloci și aici o sumă generoasă de bani, ce pornește de la 5.000 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net