Liceul de la ţară care se învârte după soare! O poveste frumoasă din România

Ultima actualizare:

Înveţi de plăcere! Un liceu din nordul judeţului Galaţi s-a transformat, cu ajutorul fondurilor europene, într-o instituţie de invidiat. Unitatea de învăţământ e dotată cu zeci de laptop-uri, cu sute de tablete şi cu peste 25 de videoproiectoare, scrie adevarul.ro. În plus, şcoala modernă dispune de zonă de relaxare şi de un laborator de estetică.

image

Situat la 80 de kilometri de Galaţi, Liceul Tehnologic nr. 1 din comuna Corod, specializat în horticultură (ramură a agronomiei care se ocupă de pomicultură, legumicultură şi viticultură), seamănă cu unul occidental.

În ultimii doi ani, unitatea şcolară a trecut printr-o modernizare completă. Cei peste 600 de elevi au acces la săli de curs digitalizate, cu spaţii de relaxare şi de lectură pe hol. În clasă, fiecare elev are propria tabletă, iar vechile table au fost înlocuite cu unele interactive.

Clădirea a fost  reabilitată
Clădirea a fost reabilitată

„Este un liceu cu care ne mândrim. Oferim tot ce ţine de noi pentru ca elevii noştri să fie bine pregătiţi la startul în viaţă. Trebuie să ţinem pasul cu tehnologia, astfel că am dotat liceul cu laptop-uri, tablete şi videoproiectoare. Elevii noştri sunt foarte încântaţi”, se laudă directoarea liceului, Adriana Masgras.

„Lucrez foarte bine pe tabletă, iar videoproiectoarele fac lecţiile mai atractive. În plus, în perioada pandemiei, tableta m-a ajutat foarte mult. M-am conectat online de acasă”, spune Ionuţ, unul dintre elevii liceului din Corod.

„Elevii noştri sunt încântaţi”

În cadrul salonului de estetică, adolescenţii învaţă cum pot realiza coafuri deosebite. „Avem la dispoziţie şi laboratoarele de estetică pentru elevi, astfel încât să aibă şi o specializare care să le permită să se întreţină. Salonul este dotat de o firmă din Italia, cu tot ce ţine de partea de cosmetică. Este o specializare foarte căutată în ultima vreme.

Şi nu doar de fete - avem solicitări şi din partea băieţilor: mulţi vor se se transfere de la mecanică la estetică”, dezvăluie directoarea liceului.

Zeci de laptop-uri  pentru elevi
Zeci de laptop-uri pentru elevi

La liceul din Corod învaţă şi elevi care fac naveta, din sate aflate la zeci de kilometri distanţă. Printre ei, am întâlnit-o şi pe Alina. Zilnic, fata se trezeşte la 5 dimineaţa pentru a ajunge la timp la şcoală, dar nu se plânge. Extrem de ambiţioasă, ea intenţionează să studieze horticultura la Iaşi.

„Îmi doresc să merg pe acelaşi drum. O să plec la facultatea de horticultură, apoi o să mă întorc în comuna Drăguşeni, acasă, pentru a contribui la dezvoltarea agriculturii”, mărturiseşte eleva.

Holuri colorate  şi prietenoase
Holuri colorate şi prietenoase

Click! spune

După digitalizarea instituţiei de învăţământ, promovabilitatea la Bacalaureat a crescut de la 33% la 60 %. Tehnologizarea liceului a costat 1,2 milioane de euro (fonduri europene obţinute de Primăria Corod).

Pregătire nemţească pentru viitorii meseriaşi

Un exemplu demn de urmat: Şcoala Duală Banat! Decizia de a desfiinţa şcolile profesionale s-a dovedit falimentară, ajungându-se la o lipsă acută de meseriaşi.

În 2012, Clubul Economic German, Inspectoratul Şcolar Timiş şi Primăria Timişoara au semnat un parteneriat prin care s-a refăcut învăţământul profesional, după modelul ţărilor de limbă germană - Austria, Elveţia şi Germania. Învăţământul dual se adresează absolvenţilor de opt clase şi are o durată de cel puţin trei ani.

Pregătirea practică, o  componentă de bază a studiului
Pregătirea practică, o componentă de bază a studiului

La Şcoala Duală Banat, marile companii îşi aleg elevii şi îi instruiesc încă din timpul studiilor. Astfel, după absolvire, tinerii vor avea asigurat locul de muncă. Din proiect fac parte două şcoli tehnice din Timişoara: Liceul Tehnologic „Regele Ferdinand I“ şi Colegiul Tehnic „I.C. Brătianu“.

„În prezent, avem 17 firme partenere, companii de top din ţară. Toate calificările au fost solicitate de companii, în funcţie de cerinţele de pe piaţa muncii”, explică, pentru „Weekend Adevărul“, Luminiţa Filip, directoarea Liceului „Regele Ferdinand I“.

Şcoala Duală Banat a început cu 17 elevi, iar în prezent sunt zece clase, cu peste 200 de elevi.

Prima specializare a fost cea de electromecanic. În prezent, tinerii sunt instruiţi pentru a deveni operatori la maşini cu comandă numerică, electricieni aparate electrice şi energetice şi mecanici echipamente hidraulice şi pneumatice.

La final, tinerii obţin un certificat de calificare profesională recunoscut în Europa, Europass, şi pot continua studiile la seral, pentru a lua diploma de Bacalaureat şi, de ce nu, pentru a continua cu studiile universitare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net