„Licoarea” pe care o consumă lituanienii. Conține probiotice care pot susține sănătatea florei intestinale, îmbunătățind digestia și imunitatea
Această băutură tradițională a fost pregătită încă din cele mai vechi timpuri, iar pe lângă gustul plăcut pe care îl are, ea are și numeroase efecte benefice pentru sănătate. Acum, ea redevine tot mai populară de-a lungul Europei, iar multe berării artizanale au început să o introducă în meniu!

Este o băutură tradițională din Lituania pe care poate că am băut-o și noi în trecut, fără să știm cât de benefică este, de fapt. În alte părți de pe continent, ea poartă un alt nume, care poate că este ceva mai familiar pe plan internațional. Însă, în Lituania ea este cunoscută drept gira, iar pe lângă gustul plăcut pe care îl are, ea are și proprietăți medicinale destul de utile!
Mai precis, băutura poate să calmeze durerile de gât! Iar poate că partea cea mai bună este faptul că gira este și foarte ușor de pregătit! De fapt, ea era foarte populară în perioada sovietică, atunci când accesul la ingrediente diverse era destul de limitat. Iar în ultimii ani, gira a început să devină tot mai populară de-a lungul continentului!
Poate calma durerile de gât
Gira este cunoscută pe plan internațional ca kvass și poate că și noi am încercat această băutură, în trecut. Ea poate fi preparată din cereale, fructe, sau chiar și legume, iar în țările slave, cât și în cele baltice, este foarte populară și îndrăgită.
Acum, ea este produsă în cantități mari și vândută în magazine, pe unde poate că și noi am mai întâlnit-o. „Tradițional, [în Lituania] era o băutură făcută în casă din pâine de secară veche, pentru că era o modalitate inteligentă de a folosi resturile”, spune, potrivit observatornews.ro, Tomas Josas, istoric al berii și campion al somelierilor de bere din Lituania în 2023.
Unii oameni beau kvass atunci când sunt răciți
Multă lume spune că această băutură ar fi bună și pentru digestie, datorită conținutului ridicat de probiotice pe care îl are. În plus, există și persoane care o consumă atunci când sunt răciți, pentru a scăpa mai repede de simptome.
„Când eram mică, bunica făcea gira pentru Paște și Crăciun, ca băutură festivă, dar îmi amintesc că o beam și când eram răcită - o consumam mai degrabă ca remediu natural”, spunea istoricul cultural Ieva Šidlaitė.