Linia de cale ferată din România abandonată de 35 de ani. Povestea impresionantă a gării prin care a trecut un singur tren în ultimele 3 decenii

Știai că în România există o linie de cale ferată abandonată, unde în ultimii 35 de ani a circulat un singur tren? Chiar dacă are tuneluri, gară și viaduct, aceasta a fost lipsită de circulație.

Cale ferată
Cale ferată

Linia de cale ferată abandonată de 35 de ani

Linia de cale ferată din Argeș măsoară 40 de km și a fost abandonată la scurt timp după Revoluție. În ultimii 35 de ani, doar un singur tren a trecut pe aici, fiind vorba doar despre o călătorie de probă.

„Asta fost calea ferată, șina de tren, și aici începe peronul gării, chiar în partea asta. Mai mergem puțin mai în față și apare și gară. Singurul tren care a fost pentru probe viaduct, un tren cu 42 de vagoane, încărcat cu piatră. S-a testat atunci şi fostul totul în regulă.

 În anul 1990 ar fi trebuit să circule trenul pe acest traseu, așa cum fost dat și în Mersul Trenurilor, în anii 90 și 91.S-au investit foarte mulți bani. Sacrificii. Noi am avut aici în jur de două mii de muncitori”, a spus Gheorghe Manga, viceprimar Ciofrângeni, judeșul Argeș, pentru Euronews.

Investiția făcută pe vremea comunismului avea ca scop scurtarea drumului de la Curtea de Argeș către Vâlcea. Au fost săpate două tuneluri de aproape 2 km și un viaduct spectaculos, care era cel mai lung și cel mai înalt din România.

„Proiectul era aruncat la coșul de gunoi”

Viaductul Topolog care a făcut parte dintr-un proiect al anului 1979 este acum abandonat, chiar dacă la un moment dat trebuia să ducă linia ferată spre tunelul Gibei, unul dintre cele mai lungi tuneluri construite după cel de-al Doilea Război Mondial. După Revoluție, linia de cale ferată mai avea doar câțiva pași până să fie finalizată și apoi să fie pusă în funcțiune.

„1989. Oamenii au sperat și au lăsat mărturie momentul finalizării lucrării, ca peste timp, când trece lumea cu trenul să vadă când s-a construit și cum se făceau niște lucruri cândva. Și la câteva luni distanță practic proiectul era aruncat la coșul de gunoi. S-a infiltrat apă peste tot”, a mai explicat Gheorghe Manga.

Aceeași soartă a avut-o și gara Schitu Matei, căci nu a fost folosită niciodată.

„Este singura gară din zonă. Deci prima care se desprinde din Pitești – Curtea de Argeș - Vâlcele. Și din Vâlcele mergea spre Râmnicu Vâlcea și asta este singura gară”, a adăugat viceprimarul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
index webp
De ce își schimbă apa oceanelor culoarea, foto Shutterstock jpg
probleme digestive, foto shutterstock jpg
Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi, foto uaic ro jpg
shutterstock 2108049761 jpg
buildings 7717853 1280 jpg
nostradamus gettyimages 549522665 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net