Locul complet izolat ascuns sub „muntele sfânt al dacilor” care te va cuceri de la prima respirație: „Este, probabil, cel mai izolat loc unde am dormit”

Satul Măgureni din Munții Șureanu a rămas pustiu în anii 2000, înainte ca un schit să fie ridicat în apropiere de Vârful Godeanu, cunoscut și ca muntele sfânt al dacilor. Totuși, în ultimii ani, tot mai mulți turiști vin să viziteze acest loc, traversat de traseul Via Transilvanica.

Satul Măgureni. Foto: Daniel Guță Adevărul
Satul Măgureni. Foto: Daniel Guță Adevărul

În județul Hunedoara, mare parte din traseul Via Transilvanica străbate Munții Șureanu, o zonă cunoscută pentru cetățile dacice și satele pastorale răspândite în munți.

Înainte de a coborî de pe Vârful Godeanu (1.659 metri) spre Sarmizegetusa Regia, călătorii pe Via Transilvanica trec prin vechiul sat Măgureni, transformat acum într-un mic cătun revitalizat de o mănăstire de maici, construită la sfârșitul anilor 2000.

Cătunul Măgureni, o destinație pentru turiștii de pe Via Transilvanica, păstrează pe dealurile sale vechile gospodării ale locului, așezate la aproximativ 1.300 de metri altitudine.

Satul are o poveste fascinantă

Fondat în secolul al XIX-lea de familii de ciobani și tăietori de lemne, Măgureni nu mai are locuințe ocupate permanent, în afară de schit. Cu toate acestea, unele case au fost transformate în cabane pentru turiști.

„Am găzduit până acum turiști români, dar și australieni, americani, germani și argentinieni. Toți au fost încântați de frumusețea locului și ne bucurăm că, de câțiva ani, cătunul Măgureni renaște”, spune Aurelian Țambă, un localnic care și-a transformat casa în loc de cazare pentru drumeți, prin ghidul Via Transilvanica.

Aurelian amintește că a fost parte din ultima generație de elevi care au învățat la școala din Măgureni, închisă la începutul anilor '70. La acea vreme, doar cinci copii mai frecventau școala.

Satul, care la începutul secolului XX număra aproximativ 20 de familii, s-a depopulat aproape complet până la sfârșitul anilor '90, când doar câțiva vârstnici mai rămăseseră.

Deși oamenii au plecat sau s-au stins, un schit de maici a fost înființat, iar unele case au fost renovate pentru a deveni locuri de vacanță sau pentru a găzdui turiști, din ce în ce mai mulți în ultimii ani.

„Este probabil cel mai izolat loc unde am dormit vreodată, și mi s-a părut o experiență unică. Sper din tot sufletul ca, odată cu traseul Via Transilvanica, satul Măgureni să renască, așa cum îmi doresc pentru toate satele părăsite de pe acest drum”, povestește un turist care a petrecut o noapte la Măgureni.

Citește întreaga poveste despre acest locul minunat pe Adevarul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Casa Bucovina2 jpg
lidia fecioru jpg
image png
bruiaj gps jpg
image png
Stefan cel Mare jpg
beach 7252178 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net