Locul din București ridicat de o singură persoană. De la un câmp rural, zona s-a transformat radical, având străzi numerotate ca la americani și Central Park în mijloc.

În București se află un cartier care poartă amprenta unui singur om vizionar. În urmă cu peste un secol, Nicolae Basilescu, un om deosebit, a transformat un simplu câmp rural într-o bucată de oraș cu străzi numerotate ca în America și un parc splendid, demn de un centru urban modern. Iată cum Bucureștii Noi a evoluat de la un teren viran la o zonă vibrată și căutată, marcând astfel o realizare remarcabilă în istoria urbanismului din Capitală.

București. Foto: arhiva.
București. Foto: arhiva.

Nicolae Basilescu, vizionarul care a construit Bucureștii Noi

Nicolae Basilescu, născut pe 1 ianuarie 1860 la Urlați, Prahova, a fost nu doar un profesor universitar și industriaș, ci și un adevărat filantrop și vizionar urbanistic. În 1898, acesta a început să transforme un câmp vast aflat în afara Bucureștiului într-un nou cartier, care avea să poarte numele Bucureștii Noi. Având la dispoziție o moșie de aproximativ 300 de hectare, Basilescu a decis să vândă jumătate din aceasta sub formă de parcele și să doneze restul pentru dezvoltarea comunității.

Planul urbanistic revoluționar

Planul lui Basilescu a fost unul inovator pentru vremea sa. Din cei 300 de hectare ai moșiei, aproximativ 155 de hectare au fost parcelate și vândute, în timp ce restul a fost dedicat creării unei noi așezări urbane. Printre facilitățile oferite se numărau 600.000 de metri pătrați pentru străzi, 35.000 de metri pătrați pentru piețe, 20.000 de metri pătrați pentru biserici, și 131.000 de metri pătrați pentru un parc central – Parcul Basilescu, o oază de verdeață în mijlocul cartierului.

Bucureștii Noi, de la comună la un cartier urbanizat

În perioada interbelică, Bucureștii Noi a fost cunoscut ca o localitate mică, dar bine planificată. Acesta a fost legat de capitală printr-o linie ferată personală, unde circula un tren automotor cu motor diesel, un lux tehnologic al vremii. Cartierul avea 45 de străzi, cu o lungime totală de 41 de kilometri, ce constituiau un model urbanist ideal pentru epoca respectivă.

Unul dintre cele mai notabile aspecte ale Bucureștiilor Noi este Parcul Basilescu, care rămâne un punct central al cartierului și o veritabilă bijuterie verde. Străzile cartierului sunt numerotate și organizate după modelul american, un aspect care subliniază viziunea internațională a lui Basilescu. În prezent, Bucureștii Noi este un cartier căutat, având străzi bine conturate care se intersectează cu principalele artere de circulație ale orașului, inclusiv Șoseaua Chitilei și bulevardele Bucureștii Noi, Laminorului și Gloria.

Moștenirea lui Nicolae Basilescu și impactul asupra comunității

Nicolae Basilescu a fost un adevărat pionier al urbanismului, și visul său s-a materializat într-o zonă vibrantă, încă apreciată pentru oferta imobiliară și spațiile verzi. Deși regimul comunist a schimbat peisajul arhitectural, aducând blocuri de stil sovietic pe partea dreaptă a Bulevardului Bucureștii Noi, esența cartierului a rămas. Bucureștii Noi este acum compus din șapte cartiere distincte: Basilescu, Străulești, Dămăroaia, Chitila Triaj, Costeasca, Pajura și Băneasa Sud, fiecare având propria sa caracteristică unică și contribuind la diversitatea zonei.

Bucureștii Noi reprezintă un exemplu strălucit al impactului pe care o viziune individuală poate avea asupra dezvoltării urbane. Nicolae Basilescu, prin determinarea și ambiția sa, a reușit să transforme un simplu câmp într-un cartier sofisticat, plin de viață și de caracter. Această realizare nu doar că a îmbogățit Capitala României, dar a și lăsat o moștenire durabilă ce continuă să influențeze și să inspire generatiile viitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net