Locul din România unde se află o icoană unică în lume. Are o vechime de aproape 200 de ani

Fiecare loc din România are povestea lui, însă, există unul despre care se spune că este magic, căci aici găsești un obiect care îndeplinește dorințe și care face minuni. Mai exact, este vorba despre o icoană a Fecioarei Maria, pictată acum aproximativ două decenii, despre care se spune că are puteri magice.

Locul din România unde se află o icoană unică în lume / foto: Adevărul.ro
Locul din România unde se află o icoană unică în lume / foto: Adevărul.ro

Mănăstirea Vorona din județul Botoșani este pe lista celor mai vechi locașuri de cult de aici. Tot aici se află și un obiect rar, despre care se spune că are puteri magice. Este vorba despre o icoană de mari dimensiuni a Fecioarei Maria, într-o ipostază neobișnuită și care a ajuns faimoasă în rândul credincioșilor ortodocși pentru capacitatea sa extraordinară de a înfăptui minuni.

Spre deosebire de alte icoane din lumea ortodoxă și catolică, Fecioara se află în picioare, mergând alert. Pruncul Iisus, nu mai este reprezentat drept un bebeluș, în brațele mamei sale, ci ca un copil de 7-8 ani, ținând-o de mână. Este considerată și cea mai umană reprezentare a Fecioarei și copilului Iisus.  

„Nicăieri nu apare o astfel de reprezentare! Este unicat! Această ipostază nemaintâlnită nu a fost realizată întâmplător, ci în urma unei viziuni a pictorului și are numeroase semnificații”, a precizat Ghedeon Huțănașu, starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei, pentru Adevărul.ro.

„Avea 100 de ani când s-a apucat de lucrare”

Icoana Fecioarei Maria are puterea de a prevesti inclusiv catastrofele / foto: Adevărul.ro
Icoana Fecioarei Maria are puterea de a prevesti inclusiv catastrofele / foto: Adevărul.ro

Renumita icoană de la Sihăstria Voronei are o vechime de aproximativ două secole și a fost realizată de-un călugăr în cel de-al 100 lea an al vieții sale. „Monahul care a pictat icoana avea 100 de ani când s-a apucat de lucrare și se numea Vladimir Machedon. Tot el a pictat și biserica veche. S-a mai păstrat, din vechea pictură, doar altarul. A realizat pictura și altor biserici”, a mai spus starețul mănăstirii.

Despre icoană se spune că a făcut numeroase minuni de-a lungul timpului. Conform monahiilor, este capabilă să prevestească fenomene naturale catastrofale. Icoana a prevestit cutremure, dar și inundații. Plânge cu lacrimi reale, în preajma unui eveniment nedorit, ultima dată când s-a întâmplat asta fiind acum două decenii.

Este unică în lume și, potrivit specialiștilor, este o replică a madonelor catolice din vestul Europei. Deși nu a fost niciodată restaurată, icoana arată foarte bine. Icoana se află lângă altar, nu departe de racla Cuviosului Onufrie, un alt făcător de minuni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net