Locul superb pe care trebuie să-l vezi iarna în România. E transformat total de un fenomen spectaculos

Impresionantele Cheile Jiețului din Hunedoara, unul dintre cele mai frumoase defileuri din România, sunt acoperite de mari perdele de gheață.

Cheile Jiețului din Hunedoara. / Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Cheile Jiețului din Hunedoara. / Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

Acestea se află pe traseul Drumului Național 7A, un drum pitoresc ce leagă Valea Jiului de Transalpina, cea mai înaltă șosea din România.

Cheile, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ zece hectare, sunt situate la baza Munților Parâng și Șureanu, în apropiere de orașele Petrila și Petroșani.

Un ținut al gheții

Pe timp de iarnă, razele soarelui pătrund cu dificultate în adâncul văii, unde apele râului Jieț curg liniștit. Acest lucru contribuie la persistența spectaculoaselor țurțuri care decorează trecătoarea.

Pe stâncile înalte și abrupte, acoperite de păduri, se pot observa adesea capre negre, care coboară spre apele râului sau traversează cascadele și pâraiele înghețate.

Deasupra, în crestele munților, se ascund locuri sălbatice, puțin explorate de om. Aici, în platouri ascunse, accesibile prin poteci secrete, localnicii montani, cunoscuți sub numele de momârlani, și-au construit stâne și adăposturi.

Cheile Jiețului sunt un adevărat paradis pentru alpiniști, oferind perdele de gheață groase și durabile pentru escaladă. Totuși, acest sport riscant necesită echipament special și îndrumarea profesioniștilor.

Locuitorii din Petroșani descriu acest ținut ca fiind un regat înghețat, plin de emoție și frumusețe, cu păduri, ape, cascade și munți impresionanți.

„Cheile Jiețului din Hunedoara sunt ca un ținut al gheții, pe care îl traversezi cu emoție. Am avut și noi emoții, trecând pe sub atât de mulți țurțurii uriași, însă în cele din urmă am rămas încântați de înfățișarea lor, a pădurii, apei, celor două cascade și a munților”, povestește o localnică din Petroșani.

Cheile Jiețului din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (84) jpg

Cheile Jiețului din Hunedoara / Foto Daniel Guță ADEVĂRUL 

Cheile Jiețului, pe drumul spre Transalpina

Rezervația naturală Cheile Jiețului, cu o lungime de aproape 11 kilometri, prezintă stânci abrupte, cascade și trasee montane ce oferă acces către Transalpina.

Această zonă mai puțin circulată și explorată ascunde peșteri și cascade neexplorate, sporind farmecul său sălbatic. Aici, în timpul iernii, cascadele înghețate și pereții stâncoși atrag amatorii de escaladă.

Din Cheile Jiețului, potecile duc către zone precum Curmăturile Jiețului și Muncelul Jiețului, unde se găsesc așezări arhaice ale momârlanilor. În plus, în Valea Jiului și în apropiere, alte văi precum Cheile Tăii, Cheile Crivadiei, Defileul Jiului și Cheile Băniței concurează în frumusețe cu Cheile Jiețului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
miri  foto   Shutterstock jpg
cancer jpg
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (1) jpg
enescu jpg
image png
eyes 1850812 1280 jpg
pensii png
shutterstock 2232363859 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net