Locul unde se află satul cu case de piatră. Este unic în România, iar aici încă se păstrează farmecul anilor 1900 VIDEO

La câțiva kilometri distanță de Cluj-Napoca se găsește pitorescul sat Chidea, cunoscut sub numele de „satul cu case din piatră”.

Satul Chidea se află în Transilvania / foto: captura youtube
Satul Chidea se află în Transilvania / foto: captura youtube

Aici, atmosfera pare să fi fost învăluită în timp, iar arhitectura încă păstrează farmecul anilor 1900, cu casele construite din solidă piatră. În ciuda trecerii timpului, modernizarea nu și-a lăsat amprenta asupra acestui colț de lume.

Fiecare casă, ridicată cu migală de către locuitori, a fost fie recondiționată, fie păstrată autentică, în amintirea strămoșilor.

Ce impresionează este simplitatea și ordinea care domnesc în acest loc. Chiar dacă trecerea anilor a șters unele urme pe pietre, proprietarii au refăcut cu grijă zidăria originală. Multe dintre aceste case sunt acoperite cu stuf, adăugând un aer rustic și autentic.

Numărul de turiști care vizitează Chidea crește în fiecare an

Numărul turiștilor care își fac drum spre Chidea este în creștere de la an la an. Oamenii se întreabă de ce nu s-a schimbat arhitectura satului, iar răspunsul este simplu și sincer:  „Nu sunt frumoase așa?".

Într-adevăr, farmecul și frumusețea adevărată nu necesită lux. Multe dintre aceste case au fost transformate acum în case de vacanță, îngrijite cu atenție. Chiar dacă aspectul exterior al pietrei poate părea rece, în interior acestea oferă tot confortul necesar.

De asemenea, atât localnicii cât și autoritățile locale au contribuit la înființarea unui muzeu în sat. Aici, turiștii primesc toate informațiile de care au nevoie și au ocazia să descopere cum trăiau oamenii în Chidea acum 50 sau 100 de ani.

Pentru a construi o casă în acest sat nu este suficient doar să știi să lucrezi piatra, ci este necesară o abilitate aparte. Fiecare piatră utilizată în zidărie a fost cioplită individual, iar meșterii au asamblatul ca într-un joc de puzzle.

Satul Chidea are propriul pietrar

Chidea mai păstrează și astăzi un meșter pietrar remarcabil, Șipos David, ale cărui opere pot fi admirate la două dintre bisericile din sat.

Cu o istorie ce se întinde pe parcursul a peste 700 de ani, Chidea este un loc emblematic, atestat documentar încă din anul 1344. Cu aproximativ o sută de locuitori și cinci biserici, acest sat poartă în clopotele sale patina timpului și mărturisește frumusețea și devotamentul acestei mici comunități.

Printre aceste edificii sacre se numără Biserica Reformată-Calvină, care datează încă din secolul al XIII-lea, Biserica Romano-Catolică "Sfântul Ioan Nepomuk" construită în 1766, Biserica Unitariană din 1902, Biserica de lemn cu hramul "Sfântul Gheorghe" ridicată în 1764, și, cea mai recentă, Biserica Baptistă, scrie site-ul Foia Transilvaniei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Corina Cusa jfif
image
image
image
image
image
image
sabina poppaea imparatul nero jpg
stat scaun adobestock jpg
neversea 2024 jpg
foto1 litoral jpg
graphicstock silhouettes of happy parents having fun with their children HCPPbesb  jpg
accident parcare digi24 jpg
tsunami spania jpg
pensionari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net