Locul unic din România unde se vorbește o limbă secretă! Cum sună gumuțeasca sau „limba de sticlă”

Ultima actualizare:

Într-o zonă din țara noastră, la poalele munților Vlădeasa, din Apuseni, se vorbește o limbă unică care din păcate este pe cale de dispariție, cunoscută în documentele istorice ca ”gumuțeasca” sau ”limba de sticlă”. Se pare că, cuvintele sunt ca cele din limba română, dar au semnificație diferită. În nicio altă parte a României oamenii nu cunosc acest dialect 

Într-un sat din România se vorbește o limbă unică
Într-un sat din România se vorbește o limbă unică

De ce se folosește această limbă

Geamgiii unui sat clujean vorbesc o limbă pe care nu o mai știe nimeni, aceștia o folosesc mai ales când vor să discute lucruri personale și nu-și doresc ca alții să știe ce-și spun ei. Locuitorii din satele vecine au încercat să învețe acest dialect, însă fără succes. Cuvintele geamgiilor din Mărgău par similare cu cele ale limbii române, dar au cu totul altă semnificație.

Localitatea unde se vorbește o limbă inventată de geamgii

Limba ”gumuțeasca” sau ”limba de sticlă” se vorbește în satul Mărgău, o așezare cunoscută din cele mai vechi timpuri. Locuitorii de aici stăpâneau îndeletnicirea de a pune geamuri la uși și la ferestre, însă au folosit și această ”limbă” unică atunci când plecau prin țară pentru a-și practica mseria.

Când tocmeau cu clienții câte o lucrare, geamgiii se înțelegeau între ei ce prețuri să ceară, cât să mai lase din tarif și cum să se apuce de lucru. Toate acestea erau cuvinte rostite altfel, spre a nu înțelege posibilii clienți cum se înțeleg între ei", spune Darius Golban, un locuitor din Margău.

Un dialect cu niște artificii între literele cuvintelor

Darius Golban este un inginer născut și crescut în Mărgău. Bărbatul a explicat că limba ”gumuțeasca” sau ”limba de sticlă” este un dialect pe care-l cunosc doar mărgăuani, pe care locuitorii acestui sat îl învață de mici.

Este un dialect cu niște artificii între literele cuvintelor, numai de mărgăuani știute. Încă de mici, copiii din sat învață aceste «artificii». De-a lungul timpului oamenii din satele vecine au încercat să o înțeleagă și să o vorbească, dar nu au reușit”, a spus pentru Gândul Darius Golban.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Talpan FOTO sportpictures.eu
image
image
image
image
image
image
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
fiat topolino jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net