Locurile din România unde poți să găsești „diamante negre” în februarie 2024. „Nu există ceva asemănător”

Aroma trufelor a devenit o modă în restaurante, iar acest lucru le urcă și mai mult prețul. Cele mai preţioase ciuperci de pădure au ajuns să coste 1.000 de lei kilogramul. Căutătorii de trufe umblă zile întregi în căutarea "diamantelor negre", cum mai sunt ele numite.

Trufele costă aproape 1.000 lei kilogramul Foto: Facebook
Trufele costă aproape 1.000 lei kilogramul Foto: Facebook

Cum se alege trufa 

Mihai Robu, căutător de trufe cu experienţă, pleacă în misiune alături de cei doi câini ai săi, special antrenaţi pentru găsirea comorilor negre. Trufele prospete din România sunt foarte apreciate în restaurantele internaţionale. Să culegi "diamantele negre" nu este întotdeauna uşor, spune Mihai. Mai ales când ele se ascund în zone greu accesibile, scrie Observatornews.ro.

Avem sarmalele, balmoşul și hribii cu smântănă. Trufa se alege cu nasul. Tuturor le spun ia trufa pe care simţi că ţi-o doreşti să o mănânci! Trufa este trufă, nu există ceva asemănător. De aceea și este atât de valoroasă, pentru că e unică", a explicat Mihai Robu.

Cât costă trufele 

Nutriţioniştii ne sfătuiesc să încercăm mâncăruri cu trufe pentru că sunt şi foarte sănătoase, nu doar la modă. „Trufele sunt bogate în diverşi aminoacizi importanţi. Au efecte antimicrobiene de scădere a inflamaţiei şi de prevenţie a bolilor cronice", a declarat nutriționistul Daniela Bălănucă. 

O trufă nobilă, proaspătă, de doar 20 de grame, costă 142 de lei, conform unui site de specialitate. Restaurantele plătesc, însă şi sute de euro pentru ciupercile de calitate premium. 

Ce trufe se găsesc în țara noastră 

În ţara noastră se pot găsi următoarele specii de trufe: trufa neagră de vară (Tuber aestivum Vitt), trufa neagră de iarnă ( Tuber  brumale Vitt), trufa albă de Italia (Tuber magnatum Pico), trufa cu spori mari ( Tuber macrosporum Vitt), trufa mesenterică (Tuber  messentericum Vitt) dar şi alte specii de trufe dar care au valoare gastronomică şi economică redusă, scrie buzznews.ro.

Trufa neagră de vară 

Trufa neagră de vară este cea mai răspândită trufă din ţara noastră. Creşte în păduri de foioase de la câmpie şi până la munte, dar şi în păduri de răşinoase de pin negru, altitudinea la care poate fi găsită este cuprinsă între 200-1100m. Mai rar poate fi găsită în arborete formate dintr-o singură specie forestieră.

Îi plac pădurile de amestec, speciile de arbori agreate de trufe sunt: teiul, carpenul, cerul, jugastrul, gorunul dar şi alte specii. Sezonul la trufa de vară ţine din luna iunie şi până în luna ianuarie a anului următor, uneori chiar şi în februarie în zonele montane. Ca valoare în gastronomie se situează pe locul trei după trufa albă de Italia şi trufa neagră franceză.

Trufa albă de Italia

Trufa albă de Italia este cea mai scumpă şi mai valoroasă trufă din lume. Vegetează pe soluri bogate în humus, bine drenate şi bine aerisite, soluri cu Ph—ul cuprins între 7-8,5. Preferă solurile aluvionare, aflate în apropierea râurilor de câmpie dar şi solurile calcaroase. Speciile de arbori cu care trufa albă trăieşte în simbioză sunt stejarul pedunculat, cerul, speciile de tei, plopul alb, alunul, carpenul, salcia albă. Sezonul de cules la trufa albă în ţara noastră începe în luna octombrie şi se termină în luna decembrie.

Trufa cu spori mari 

Trufa cu spori mari este o trufă cu valoare gastronomică deosebită foarte apreciată pe continentul american. Parfumul acestei trufe seamănă mult cu cel al trufei lbe de Italia. Este o trufă foarte pretenţioasă faţă de sol şi de climă, însă este foarte rezistentă la secetă. Creşte pe soluri calcaroase, soluri aluvionare şi inundabile dar şi pe soluri argiloase. Sezonul la trufa cu spori mari începe în octombrie şi se termină în decembrie.

Trufa mesenterică 

Trufa mesenterică este cea mai inferioară trufă din cele descrise. Are un miros puternic de fenol apreciat de unii şi hulit de alţii. Creşte în general pe aceleaşi soluri ca şi celelalte trufe. Valoarea gastronomică este redusă. 

Căutătorii de trufe au nevoie de autorizație 

Căutătorii de trufe trebuie să aibă autorizaţie dacă vor să culeagă diamante negre din pădurile statului. Câştigurile mari îi fac, însă pe unii să devină „braconieri“ şi să le culeagă ilegal, fără aprobare. 

Un pădurar din Bacău a fost la un pas să fie linşat, vara aceasta, de mai mulţi culegători clandestini de trufe, pe care i-a prins în pădure. După ce i-a pus pe fugă, braconierii au vrut să se răzbune. Au mers acasă la pădurar cu arme albe şi l-au ameninţat cu moartea. Poliţiştii au intrat pe fir, după ce scandalul a fost filmat de camerele de supraveghere. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net