Lucian, profesorul de fumat trabucuri: „Ne întâlnim oameni din diferite domenii şi cu diferite meserii uniţi de aceeaşi plăcere”
Mulţi susţin că reprezintă semne de snobism, majoritatea le trec la mofturi, dar există români, puţini, care spun că plăceri mai mari nu găseşti. Fumatul de pipă sau trabuc a devenit un hobby şi în România, iar cei mai pătimaşi au înfiinţat la o adresă din sectorul 6 filiala din România a „Pipe and Cigar’s Club”. Reporterii Click! au stat de vorbă cu Lucian Laza, membru fondator al clubului şi profesor-arbitru de fumat trabucuri şi pipă.
Primul trabuc l-a fumat în 2010, iar din 2018 este printre membrii filialei din România a „Pipe and Cigar’s Club”, organizaţie exclusivistă unde se intră pe bază de invitaţie şi se cotizează.
„Ne întâlnim oameni din diferite domenii şi cu diferite meserii uniţi de aceeaşi plăcere, de a savura un tutun bun de trabuc, ţigară de foi sau pipă. Am închiriat un spaţiu şi acolo vin toţi membrii clubului, frecvenţa şi ziua sunt mereu aceleaşi, o dată pe săptămână, vinerea”, ne-a povestit Lucian despre lumea selectă a pasionaţilor de fumat trabuc sau pipă. El a transformat această plăcere într-o profesie, fiind printre primii experţi din România în acest domeniu.
„Lucrurile sunt serioase, s-a trecut de mult de ceea ce românul consideră un moft. Sunt campionate mondiale anuale de fumat pipă şi trabuc. Dacă la pipă se organizează în locuri diferite, la fumat trabuc până acum am avut drept gazdă doar Croaţia”, ne explică Lucian, care este atestat arbitru-expert în domeniu. Anul trecut, Campionatul Mondial de fumat pipă s-a ţinut în România.
„Avem şi competiţii naţionale: În 2018 am luat locul I şi anul acesta locul II la fumat trabuc”, povesteşte membrul „Pipe and Cigar’s România”
. La Campionatul Mondial din acest an a luat locul 40 din 330 de fumători de trabuc din 40 de ţări de pe tot globul.
Cele mai importante reguli la Campionatul Mondial de fumat trabuc:
- toţi competitorii primesc aceeaşi ţigară
- ţigara este stabilită înainte de începerea competiţiei
- câştigător este declarat cel care fumează cel mai încet
- trabucul trebuie să fie tot timpul vizibil
- sunt penalizări dacă scrumul cade înainte de anumite perioade
- primele 5 minute nu ai voie să bei apă
- după primele 5 minute poţi bea unul dintre cele trei tipuri de alcool acceptate: rom, whiskey sau coniac
- se folosesc doar două beţe de chibrit, stingerea ţigării atrage eliminarea.
La Campionatul Mondial de fumat pipă sunt aceleaşi reguli ca şi la competiţia pentru fumat trabucuri, pipa şi cantitatea de tutun fiind identice pentru toţi competitorii. Lucian Laza încearcă să împărtăşească plăcerea de a fuma trabuc şi pipă şi altora, făcând totodată şi bani din acest lucru.
„Aşa cum este plin de Candy Bar la nunţi eu vin cu Pipe and Cigar Corner, dar spre deosebire de dulciuri este mai greu, deoarece suntem la început. Sunt mult mai căutate trabucurile, în principal aduc două feluri de ţigări, de 60 de lei din Indonezia şi de 120 de lei din Dominica”, încheie Laza.