Mai merita să stai în Germania? Ce spun românii care muncesc acolo de ani de zile

Germania, odinioară considerată un paradis economic pentru românii din diaspora, trece printr-o perioadă dificilă.

Imagine ilustrativă din Berlin. FOTO: Pixabay
Imagine ilustrativă din Berlin. FOTO: Pixabay

O recesiune economică prelungită, costuri tot mai mari ale vieții și dificultăți tot mai mari în găsirea unui loc de muncă ridică o întrebare crucială pentru românii care locuiesc sau doresc să emigreze în această țară: mai merita să trăiești în Germania?

Germania nu mai este ce a fost

Pentru mulți, Germania reprezenta un vis: salarii mari, stabilitate economică, un sistem social generos, transmite Adevarul. 

În ultimele câteva decenii, sute de mii de români au ales să se stabilească între granițele acestei puteri europene, atrași de promisiunea unui trai mai bun.

Totuși, lucrurile s-au schimbat radical începând cu 2022, când Germania a pierdut accesul la gazele ieftine din Rusia, ceea ce a dus la o creștere accelerată a prețurilor și o prăbușire economică lentă, dar constantă.

Astăzi, costurile vieții în marile orașe germane sunt exorbitante. Chiriile au crescut vertiginos, iar prețurile la alimente și utilități au atins niveluri care pun presiune asupra tuturor, inclusiv asupra celor care au venituri stabile.

Spre exemplu, un apartament cu două camere în München poate depăși 1.500 de euro lunar, iar în Berlin, unde viața era mai accesibilă, prețurile au explodat.

Se mai găsesc ușor locuri de muncă 

Un alt aspect care i-a împins pe români spre Germania a fost disponibilitatea locurilor de muncă. Cu toate acestea, criza economică a dus la închiderea multor afaceri, iar cele rămase sunt mai precaute în angajări.

Dacă acum câțiva ani, străinii erau căutați pentru a acoperi deficitul de forță de muncă, astăzi obținerea unui loc de muncă fără o calificare clară sau fără cunoștințe solide de limba germană a devenit o provocare.

Există însă domenii unde românii sunt în continuare bineveniți: sănătatea, construcțiile și transporturile. Totuși, procesul de recunoaștere a diplomelor durează mult, iar birocrația este descurajantă pentru mulți dintre cei care speră să se stabilească în Germania.

Germania era cunoscută pentru sistemul său de protecție socială generos. Cu toate acestea, reformele recente au încercat să reducă cheltuielile statului.

Ajutorul social a fost modificat, iar condițiile de acordare au devenit mai stricte. De asemenea, se discută despre reducerea alocațiilor pentru copiii românilor care trimit acești bani în afara Germaniei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index (2) webp
index (1) webp
where is the ghost optical illusion jpg
plante baie istock jpg
cauciucuri  jpeg
index webp
Incendiu devastator în Macedonia de Nord, foto Shutterstock jpg
Biserica Sfantul Anton, din Bucuresti, foto Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net