Marea care a dispărut de pe fața pământului. Alexandru cel Mare de-abia a reușit să o traverseze, azi nu mai are strop de apă!

Una dintre cele patru mai întinse mări din lume, care se întindea pe o suprafață de aproximativ 68.000 km, între Kazahstan și Uzbekistan, în Asia Centrală a fost ștearsă de pe fața pământului. Este vorba despre Marea Aral, care acum a devenit doar o amintire.

Marea Aral a secat / foto: omofon.com
Marea Aral a secat / foto: omofon.com

Însăși Alexandru cel Mare scria despre încercările sale de a o traversa. Din cauza intervențiilor oamenilor această mare a secat. Mai concret, guvernul sovietic a deviat apa dintre cele două rânduri care alimentau Marea Aral, în anul 1960, pentru a putea iriga câmpurile de orez și bumbac din regiune.

Acțiunile guvernului sovietic au condus la dispariția de pe fața pământului a Mării Aral

Soviecticii au construit o rețea de irigare care se întindea pe o suprafață de km întregi de canale, 45 de baraje și 80 de rezervoare, pentru a putea iriga plantațiile de bumbac și orez din Kazahstan și Uzbekistan.

În urma acestor acțiuni, volumul mării a început să se micșoreze considerabil, ajungând ca în anul 1980 să fie secată mai mult de jumătate.

Consecințele dispariției Mării Aral

Marea Aral a dispărut de pe fața pământului / foto: Pinterest
Marea Aral a dispărut de pe fața pământului / foto: Pinterest

În urma acțiunilor sovieticilor, nivelul de apă a scăzut, iar consecințele au fost destul de serioase. Amintim de industria pescuitului care s-a prăbușit, iar porturile întinse de-a lungul țărmului au ajuns o mare de nisip.

În prezent, Marea Aral este cunoscută sub denumirea de „Deșertul navelor fantomă”, astfel că un peisaj mirific s-a transformat în carene ruginite.

Efectele devastatoare au avut urmări serioase și asupra sănătății oamenilor din regiune. Din cauza faptului că apa a fost contaminată cu pesticide și fertilizatori, fundul marin a creat un praf toxic care a condus la apariția afecțiunilor medicale, precum cancer și diverse boli respiratorii.

De mai mulți ani de zile se încearcă readucerea la viață a Mării Aral, iar efectele încep, ușor-ușor, să se vadă. o ușoară creștere a nivelului de apă a fost înregistrată în ultimii zece ani în partea de Nord a Mării Aral, grație unui baraj construit pe partea kazahă a acesteia. Totuși, efectele nu sunt vizibile încă în partea sudică, după cum informează omofon.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
airplane cabin 7022154 1280 jpg
pofta manacare jpg
Copil spital
apicultorii au pierdut multe albine
shutterstock 1710655687 jpg
Arsenie Boca cap jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net