Marea care a dispărut de pe fața pământului. Alexandru cel Mare de-abia a reușit să o traverseze, azi nu mai are strop de apă!

Una dintre cele patru mai întinse mări din lume, care se întindea pe o suprafață de aproximativ 68.000 km, între Kazahstan și Uzbekistan, în Asia Centrală a fost ștearsă de pe fața pământului. Este vorba despre Marea Aral, care acum a devenit doar o amintire.

Marea Aral a secat / foto: omofon.com
Marea Aral a secat / foto: omofon.com

Însăși Alexandru cel Mare scria despre încercările sale de a o traversa. Din cauza intervențiilor oamenilor această mare a secat. Mai concret, guvernul sovietic a deviat apa dintre cele două rânduri care alimentau Marea Aral, în anul 1960, pentru a putea iriga câmpurile de orez și bumbac din regiune.

Acțiunile guvernului sovietic au condus la dispariția de pe fața pământului a Mării Aral

Soviecticii au construit o rețea de irigare care se întindea pe o suprafață de km întregi de canale, 45 de baraje și 80 de rezervoare, pentru a putea iriga plantațiile de bumbac și orez din Kazahstan și Uzbekistan.

În urma acestor acțiuni, volumul mării a început să se micșoreze considerabil, ajungând ca în anul 1980 să fie secată mai mult de jumătate.

Consecințele dispariției Mării Aral

Marea Aral a dispărut de pe fața pământului / foto: Pinterest
Marea Aral a dispărut de pe fața pământului / foto: Pinterest

În urma acțiunilor sovieticilor, nivelul de apă a scăzut, iar consecințele au fost destul de serioase. Amintim de industria pescuitului care s-a prăbușit, iar porturile întinse de-a lungul țărmului au ajuns o mare de nisip.

În prezent, Marea Aral este cunoscută sub denumirea de „Deșertul navelor fantomă”, astfel că un peisaj mirific s-a transformat în carene ruginite.

Efectele devastatoare au avut urmări serioase și asupra sănătății oamenilor din regiune. Din cauza faptului că apa a fost contaminată cu pesticide și fertilizatori, fundul marin a creat un praf toxic care a condus la apariția afecțiunilor medicale, precum cancer și diverse boli respiratorii.

De mai mulți ani de zile se încearcă readucerea la viață a Mării Aral, iar efectele încep, ușor-ușor, să se vadă. o ușoară creștere a nivelului de apă a fost înregistrată în ultimii zece ani în partea de Nord a Mării Aral, grație unui baraj construit pe partea kazahă a acesteia. Totuși, efectele nu sunt vizibile încă în partea sudică, după cum informează omofon.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Eomania Ucraina UEFA EURO 2024 jpg
image
image
image
image
image
image
canicula jpg
litoral jpg
Gripa debutează brusc cu febră, dureri de cap și stare generală de rău jpeg
televizor telecomanda poza poza d8abfe9070 jpg
8 iunie 1922 primul meci tricolori jpg
medic masca covid shutter 1683323431 jpeg
Zodia care insala cel mai mult, sursă foto: Pixabay
a0c61ec3 25c9 4f67 a4b0 b6c5c8210168 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net