Insula secretă unde rușii fabricau Antrax în timpul Războiului Rece. Locul e o bombă cu ceas

Ultima actualizare:

    Dezastrul provocat de sovietici
Dezastrul provocat de sovietici

Pe timpul Războiului Rece, insula Vozrozhdeniya a fost un teren de testare secret pentru agenții patogenic mortali ai sovieticilor. Sute de oameni au murit infestați de o bacterie misterioasă.

Insula se află la granița dintre Kazakhstan și Uzbekistan, înconjurată de sute de kilometri de deșert toxic. Vozrozhdeniya a fost cândva un sat unde se pescuia în ape turcoaz, pe vremea când Marea Aral se situa pe locul 4 în lume într-un clasament al celor mai bogate mări în pește. După ani de zile de exploatare sovietică, apele s-au retras iar marea s-a transformat în praf. Râurile care se revărsau au fost deviate pentru a iriga culturile de bumbac. Astăzi, un strat de nisip sărat plin de pesticide cancerigene este tot ceea ce a mai rămas din vechea oază. 


    Insula Vozrozhdeniya
Insula Vozrozhdeniya

În acest loc temperatura este foarte ridicată, ajungând la 60 de grade Celsius, iar singurele semne de viață sunt niște scheleți de copaci și rămășițele câtorva cămile care își căutau umbra sub niște resturi de ambarcațiuni uriașe.

Acum, din cauza proiectelor sovietice, insula este una dintre cel mai periculoase locuri de pe planetă.

simeon stalpnicul png

Din anul 1970, insula a fost implicată într-o mulțime de incidente sinistre. În 1971, o tânără specialistă s-a îmbolnăvit grav, după ce un vas de cercetare, Lev Berg, s-a întreptat spre un nor de ceață maroniu. La câteva zile mai târziu, aceasta a fost diagnosticată cu o viroză. În mod ciudat, deși fusese vaccinată împotriva acestei viroze, ea a răspândit microbii, îmbolnăvind multe alte persoane, printre care și pe fratele ei mai mic, care a murit.

Câțiva ani mai târziu, cadavrele a doi pescari dispăruți au fost găsite în apropiere, plutind pe barca lor. Specialiștii cred ca au avut ciumă. La câteva zile după moartea celor doi, localnicii au găsit pești morți, fără a se descoperi, însă cauza. 

Nick Middleton, un jurnalist și geograf de la Universitatea Oxford, a filmat un documentar în anul 2005 despre acest loc. "Am fost conștient de ceea ce s-a întâmplat, așa că, alături de un tip care lucra pentru armata britanică, am dat un comunicat despre lucrurile pe care le-am găsit acolo ", spunea el. "Mi-au tremurat pantalonii pe mine, ca să fiu sincer", a mai adăugat acesta.

simeon stalpnicul png

Insula a fost bine izolată, astfel încât nu a fost descoperită mai devreme de secolul 19.

Orașul Aralsk - 7 a făcut parte dintr-un program de arme biologice pe o scară industrială, care a implicat peste 50.000 de oameni în 52 de spații de producție din cadrul imperiului sovietic. Boala infecțioasă, numită antrax, fusese produsă în vase de fermentare uriașe.

În 1988, la nouă ani de la scurgerea antraxului la Compusul 19, au avut loc decesul a cel puțin 105 de persoane. Sovieticii au decis în cele din urmă să scape de acunzătoare. Vasele enorme de antrax au fost amestecate cu înălbitor și au fost transportate către portul orașului Aralsk, pe țărmurile Mării Aral. Aproximativ 100 până la 200 de tone de antrax au fost aruncate și uitate.

De cele mai multe ori, bacteriile antrax trăiesc ca o formă inactivă cu abilități extreme de supraviețuire. Când sunt îngropate în pământ, bacteriile pot supraviețui sute de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net