Maria Epure, femeia din Apuseni care a trăit 120 de ani. A ținut 5 bărbați și a avut o poveste de viață impresionantă

Ultima actualizare:

Potrivit unui document păstrat la Arhivele Naționale Alba, „protocol al morților” al unei parohii ortodoxe, ce datează din anul 1893, Maria Epure, o femeie dintr-un sat din Munții Apuseni, ar fi trăit 120 de ani. A avut de-a lungul vieții cinci soți și era văduvă la momentul decesului.

Maria Epure, femeia din Munții Apuseni care ar fi trăit 120 de ani / Foto: Adevărul.ro
Maria Epure, femeia din Munții Apuseni care ar fi trăit 120 de ani / Foto: Adevărul.ro

Potrivit registrului de decese de la Parohia Ortodoxă Trâmpoiele, localitate aflată în prezent în componența orașul Zlatna, depus la Arhivele Naționale Alba, Maria Epure a decedat în 26 ianuarie 1893, din cauze naturale, și a fost îngropată în 28 ianuarie, la vârsta de 120 de ani.  Așadar, o româncă dintr-un sat din Munții Apuseni ar fi trăit nu mai puțin de 120 de ani!

Maria Epure a avut cinci soți

Potrivit documentului, „Maria Epure, soția lui Ștefan Epure” din Trâmpoiele, femeia s-ar fi născut în anul 1753, iar ceilalți decedați trecuți pe pagina unde apare și numele femeii au decedat la vârste cuprinse între 20 de ani și 80 de ani.

De asemenea, este menționat, la rubrica observații, faptul că, a avut cinci soți, dintre care doi sunt menționați cu numele: Epure Dănuț (al treilea) și Epure Ștefan (al cincilea). În momentul în care a trecut în neființă, Maria era văduvă, iar pe ultima sută de metri a fost consolată spiritual de către preotul comunității, așa cum era firesc în acele vremuri.

Referirile la Maria Epure sunt la poziția 2 / Foto: Adevărul.ro
Referirile la Maria Epure sunt la poziția 2 / Foto: Adevărul.ro

În perioada respectivă nu exista o evidență a deceselor care să fie ținută de autorități, singurele informații fiind în arhivele parohiilor. Astfel, nu se poate spune cu certitudine că femeia a trăit până la vârsta de 120 de ani, deoarece datele trecute în document sunt dificil de verificat.

Cu toate acestea, documentul care se găsește la Arhivele Naționale Alba dovedește că Maria Epure a trăit mult peste vârsta obișnuită a oamenilor din acele timpuri. 

Oficial, românul care a trăit cel mai mult a fost ...

Conform datelor oficiale, Dumitru Comănescu (1908 – 2020), un inginer agronom din București, deține recordul de longevitate în rândul românilor. Acesta a trăit 111 ani și 219 de zile, iar, de la 28 mai 2020 și până la moartea sa, pe 27 iunie 2020, a fost declarat oficial cel mai longeviv bărbat în viață din lume, potrivit Adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net