Medicii trag un semnal de alarmă. Tot mai mulți adolescenți apelează la proceduri estetice: „Este îngrijorător”

Tot mai mulți adolescenți sunt mânați de dorința de a face schimbări ale aspectului fizic de la o vârstă extrem de fragedă. Numărul alarmant de tineri care au dezvoltat această dorință îi determină pe medicii esteticieni să tragă un semnal de alarmă.

Tot mai mulți adolescenți apelează la proceduri estetice / Sursă foto: colaj Click!
Tot mai mulți adolescenți apelează la proceduri estetice / Sursă foto: colaj Click!

Din ce în ce mai mulți adolescenți trec pragul medicului estetician. Potrivit datelor unui studiu recent, în prezent, un procent de 4% din pacienții care iau cu asalt cabinetele medicilor esteticieni sunt tineri cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. În ciuda intervențiilor care pot fi făcute la această vârstă, tinerii nu sunt conștienți de riscurile la care se expun.

Tot mai mulți adolescenți, dornici de intervenții estetice

Din multitudinea de intervenții estetice existente, tinerii optează pentru rinoplastii, botox sau implant mamar. Tot mai mulți băieți cer ajutorul medicilor în vederea intervențiilor de reducție mamară și corectarea urechilor.

„Statisticile realizate la nivel internațional arată că un număr din ce în ce mai mare de adolescenți apelează în ultimii ani la medicina estetică. Spre exemplu, Societatea Americană a Chirurgilor Plastici a publicat un studiu care arată că, în 2017, aproximativ 229.000 de tratamente și operații estetice au fost efectuate pe pacienți cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. În prezent, statisticile arată că circa 4% dintre pacienții care apelează la medicii esteticieni sunt adolescenți.

Printre procedurile pe care tinerii le doresc cel mai des se numără rinoplastia, pentru corectarea formei nasului sau îmbunătățirea funcționalității acestuia, reducția mamară, asta în cazul băieților care au dezvoltat ginecomastie, și otoplastia pentru corectarea urehilor clăpăuge. 

Aceștia apelează și la proceduri nonchirurgicale, cum ar fi eliminarea pilozității în exces cu ajutorul laserului, tratamente faciale și chiar botox. E important să știm că există tipuri de operații și proceduri care nu sunt indicate în cazul adolescenților”, a explicat medicul estetician Iancu Morad, potrivit informațiilor oferite de Unica.

Intervențiile care sunt contraindicate în rândul adolescenților

Procedurile precum rinoplastia sau otoplastia pot rezolva probleme medicale și pot fi efectuate chiar și în rândul pacienților tineri.

Totuși, contraindicate sunt intervențiile pentru mărirea bustului, liposucția sau diversele tratamente cu substanțe injectabile.

„În vreme ce, spre exemplu, rinoplastia sau otoplastia sunt operații care rezolvă probleme reale de natură estetică și pot fi efectuate chiar și la pacienți de vârste mai fragede de către un medic chirurg certificat și cu experiență, alte intervenții nu sunt recomandate. Vorbesc aici despre intervenții precum implanturile mamare, liposucția sau tratamentele cu substanțe injectabile”

Pe lângă faptul că pacienții sunt încă în perioada de creștere, un motiv important pentru care nu sunt recomandate este că nu există încă îndeajuns de multe studii realizate pe această categorie de vârstă care să le ateste siguranța.

„Pentru medic, siguranța pacientului trebuie să fie primordială. Este îngrijorător faptul că, la nivel internațional, studiile arată o creștere a utilizării substanțelor injectabile la adolescenți pentru augmentarea buzelor sau a pomeților, de exemplu, atâta timp cât nu există suficiente dovezi că ele sunt sigure pentru pacienții atât de tineri”, a adăugat medicul estetician.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
avion pexels jpg
Femeie insarcinata FOTO Shutterstock jpg
sosoaca jpeg
bani jpg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
cuplu fericit jpg
lacul de smarald ighiel jpg
Smiley Neversea
image
actualitate.net
image
actualitate.net