Metoda secretă știută doar de horticultori. Ce trebuie să facem pentru ca florile să reziste caniculei

Ultima actualizare:

Horticultorul Mihai Banea a oferit câteva sfaturi despre cum să ajutăm florile să supraviețuiască pe timp de caniculă. 

Florile sunt sensibile la căldură / foto: Pixabay
Florile sunt sensibile la căldură / foto: Pixabay

Despre îngrijirea florilor de grădină și de interior pe timpul verii, horticultorul subliniază importanța modului de udare și fertilizare.

„Plantele de exterior suferă cel mai mult și au nevoie de îngrășământ, aplicat dimineața și doar dacă nu va ploua în următoarea zi. Gazonul necesită fertilizare după aerare, iar arborii și arbuștii nu se taie vara”. În ceea ce privește tratamentele de vară, Banea recomandă fertilizanți bogați în potasiu și azot pentru a stimula creșterea și culoarea.

Horticultorul subliniază că „toate plantele verzi trebuie udate dimineața. Udatul seara sau noaptea este greșit, deoarece apa rămâne pe frunze prea mult timp. În schimb, gazonul poate fi udat și în timpul zilei, fără probleme”.

De asemenea, Banea, potrivit ebihoreanul.ro, avertizează asupra pericolelor udării excesive, mai ales în solul argilos din Oradea, recomandând udarea intensă a gazonului o dată la 2-3 zile. El mai spune că irigarea gazonului nu trebuie să afecteze frunzele florilor, care preferă sisteme de picurare.

Cum protejăm plantele exotice de caniculă

Referitor la plantele exotice, cum sunt yuca, dracaena și croton, Banea atenționează că excesul de apă le poate distruge, deoarece în mediul lor natural plouă rar.

Totodată, el avertizează că la întoarcerea din concediu, udarea excesivă a florilor este o greșeală comună, deoarece „o plantă moare mai repede de la prea multă apă decât de la secetă”. Apa nu trebuie lăsată nici în tăvițele ghivecelor, pentru a evita putrezirea rădăcinilor.

Un truc util pentru plantele de exterior este placarea jardinierelor cu fâșii de polistiren, pentru a reduce evaporarea apei și a întârzia înghețul iarna. Pentru plantele de interior, Banea recomandă specii care nu fac mizerie și nu își pierd frunzele, cum ar fi yuca, ficus, croton, nolina și orhideele.

Orhideele, în special, trebuie udate prin scufundare într-un vas cu apă și necesită multă lumină, dar trebuie mutate iarna dacă sub pervaz există un calorifer.

În ceea ce privește arborii eficienți pentru combaterea poluării, Banea sugerează copacii care absorb mult praf, precum plopul și mesteacănul, datorită perilor de pe frunze care funcționează ca niște bariere împotriva prafului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
image
actualitate.net
image
actualitate.net